De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 30 juni 2016

Kamer: geen nieuwe boringen op het wad
Den Haag - Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich gisteren uit tegen nieuwe boringen in het waddengebied. Gaswinning wordt daarmee echter niet onmogelijk.
De Tweede Kamer behandelde de nieuwe Mijnbouwwet. In deze wet staat wat wel en niet mag op het gebied van mijnbouw. Er werden meerdere amendementen ingediend waarmee boringen in de Waddenzee, op de Waddeneilanden en omliggende natuurgebieden aan banden worden gelegd. Als de Tweede Kamer de amendementen aanneemt moet minister Henk Kamp (Economische zaken) deze overnemen in het nieuwe wetsvoorstel. Op 6 juli worden de amendementen behandeld door Kamp. Daarna wordt er over gestemd.
Gaswinning in het gebied wordt met de nieuwe wet waarschijnlijk niet onmogelijk gemaakt. Meerdere partijen gaven aan dat velden vanaf de kant wel aangeboord mogen worden. Jan Vos (PvdA): ,,Je mag niet naar gas boren in de Waddenzee, op de Waddeneilanden mogen geen nieuwe boorinstallaties worden gebouwd en er mag niet meer worden geboord in natuurgebieden aan de Noordzeekant van de eilanden. Maar daarbuiten mag dat wel. Als zo´n veld doorloopt onder de eilanden, dan kan het zijn dat het gas zo via de boorinstallatie naar boven wordt gehaald."
Ook geldt de beperking alleen voor nieuwe boringen. Op de huidige winningslocaties heeft de beperking weinig invloed. Verder is het nog niet duidelijk hoe groot het gebied is waarin niet geboord mag worden.
Gematigd positief
De Waddenvereniging is blij dat het merendeel van de fracties zich uitsprak tegen winning in het gebied. Maar directeur Arjan Berkhuysen is slechts gematigd positief. ,,Er was in het debat veel aandacht voor het gebied. En als de amendementen worden aangenomen wordt het voor bedrijven moeilijker om naar gas te boren in de Waddenzee. Maar het is niet zo dat de regio helemaal ontzien wordt. We gaan de komende week verder lobbyen en hopen dat de amendementen verder aangescherpt worden. En dan hopen we dat ze worden aangenomen."
Er zijn plannen om bij Terschelling te boren. Ook gaf Kamp recent toestemming tot proefboringen bij Schiermonnikoog. Toch denkt Berkhuysen dat de kans op een boring bij Schiermonnikoog kleiner wordt met de nieuwe wet. ,,Bij Schiermonnikoog wordt het door de nieuwe wet veel minder aantrekkelijk om te boren, omdat het boorplatform verder vanaf de kust moet komen."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties