De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Economiedonderdag, 30 juni 2016

Oudere mkb´er in het Noorden ook innovatief
Groningen - In het noordelijk bedrijfsleven is veel innovatiekracht te vinden bij zogenoemde microbejaarden. Het beeld van deze groep kleine bedrijven, die al langer dan tien jaar bestaat, is dat ze doormodderen tot het eind en voor weinig banen zorgen. Een deel van de groep zorgt juist voor werkgelegenheid en groei.
Dat concluderen onderzoekers in de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor van de Rijksuniversiteit Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). ,,Innovatie wordt in het algemeen verwacht bij bedrijven als Philips en start-ups in biotechnologie of ICT", zegt Dries Faems, RUG-hoogleraar innovatie en organisatie. ,,De groep oude bedrijven blijkt echter niet ten dode opgeschreven maar veel te verdienen aan nieuwe producten." Van de groep microbejaarden die meedeed aan het onderzoek is 22 procent zelfs koploper in innovatieverdiensten.
Het betekent niet dat het beeld van innovatie in Noord-Nederland heel anders is dan elders. ,,De patronen zijn gelijk. Wij hebben nu ook eens gekeken naar de uitschieters in innovatie. En het blijkt dat je de groep microbejaarden niet links moet laten liggen bij innovatiebeleid." Vervolgonderzoek moet uitwijzen waarom deze bedrijven wel klein in werknemersaantal zijn gebleven. Faems denkt dat ze bewust niet groeien en samenwerking zoeken.
De innovatiekracht in het Noorden is in het algemeen niet hoogdravend, bleek eerder. De Innovatiemonitor trekt daar geen conclusies over omdat de steekproef niet representatief is. Ook is er geen uitsplitsing naar provincie. Het blijkt dat er weinig kennis is van innovatiesubsidies terwijl wel wordt gemeld dat geldgebrek een reden is niet te innoveren.
Het innovatiepeil is op te trekken via proeftuinen. Daarin werken bedrijf, overheid en burger samen aan een nieuw product. Op langere termijn werpt pas samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven vruchten af. Het betekent volgens Faems niet dat initiatieven op dat vlak moeten worden gestaakt. ,,Er is voldoende bewijs dat samenwerking tussen bedrijven en overheid werkt. Het vergt alleen geduld."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties