De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiomaandag, 27 juni 2016

Tytsjerksteradiel gaat belasting heffen op water
Burgum - Tytsjerksteradiel gaat precariobelasting heffen op waterleidingen. Het is de eerste gemeente in Fryslân die zo´n belasting invoert. Waterleverancier Vitens wil de belasting doorberekenen aan de inwoners van de gemeente.
Het gaat om een bedrag van 2,5 euro per meter per jaar. Hoeveel de belasting de gemeente oplevert is nog niet bekend, omdat het waterbedrijf nog moet doorgeven hoeveel meter leiding door Tytsjerksteradiel loopt. ,,Het gaat om een groot bedrag", zegt wethouder Geerling Schippers (FNP).
Tytsjerksteradiel is de eerste Friese gemeente die belasting gaat heffen op waterleidingen. Waterbedrijf Vitens vindt dit een onwenselijke ontwikkeling, omdat water als eerste levensbehoefte niet belast zou moeten worden. De belasting zal worden doorberekend aan de consument in Tytsjerksteradiel, meldt woordvoerder Sebastien Kraaijeveld. Het is nog niet bekend hoeveel de waterprijs in de gemeente zal worden verhoogd.
In november deed Vitens nog een oproep aan alle verantwoordelijke wethouders in Nederland om af te zien van het heffen van belasting op waterleidingen. Minister Ronald Plasterk heeft laten weten nog voor de zomer met nieuwe wetgeving te komen over het heffen van belasting op netwerken van nutsbedrijven. Vitens verwacht dat vanaf 2017 een belastingaanslag op de waterleiding onmogelijk wordt, zegt Kraaijeveld.
Volgens Schippers heeft de gemeenteraad eind 2014 al in een verordening vastgesteld dat leidingen door de gemeentegrond worden belast. ,,Wij maken geen onderscheid. Elektriciteit is ook een eerste levensbehoefte", legt hij uit. De kans is er, dus we doen het, is samengevat de reden voor de invoering van de precariobelasting, bevestigt Schippers.
Andere kabeleigenaren maken in hun prijzen geen onderscheid tussen gemeenten met en zonder precariobelasting. De belasting wordt door die bedrijven doorberekend aan alle klanten.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties