De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Geloof & Kerkmaandag, 27 juni 2016

Tsjerkepaad is even op verhaal komen
De dertiende editie van de grootste open kerken-route van ons land begon met zo’n 120 bezoekers in D’Alde Wite - de prachtige monumentale kerk van Dronryp. Die heet nu Salviuskerk, maar in de volksmond geldt nog altijd de geliefkoosde naam. Dat is misschien wel precies waar het om draait als het gaat om godshuizen. Het zijn gebouwen die verbonden zijn met een lange geschiedenis, een levensverhaal van mensen. De tegeltjeswijsheid 'van 't concert des levens, krijgt niemand een program’ zou bij menige kerkdeur als ingangsspreuk kunnen hangen. Kerken zijn plekken waar het leven in alle facetten naar voren komt - een compositie die je zelf vaak niet in de hand hebt.
Het thema van Tsjerkepaad is dit jaar 'kerk en muziek’. ,,Er zit muziek in de kerk. De mooiste muziek wordt er in ten gehore gebracht, door organisten, muzikanten en koren", zo zei voorzitter Gerrit Groeneveld van Stichting Tsjerkepaad bij de opening. Johann Sebastian Bach (1685-1750), die zoveel prachtige kerkmuziek heeft gemaakt, zette bij zijn composities de letters SDG: Soli Deo Gloria. ,,Hij wist zich een instrument in handen van God. Zo wordt in de kerken de tijden door de lofzang gebracht. Dat gebeurt op zondag, maar kan ook door de week bij allerlei gelegenheden en manifestaties, zoals tijdens de openstelling van de kerken tijdens Tsjerkepaad op zaterdagmiddagen."
Drukke bestaan
Bij Tsjerkepaad gaat het om méér dan alleen maar het openstellen van gebouwen, betoogde Groeneveld. ,,Mensen worden uitgenodigd om naar binnen te keren, om op verhaal te komen, zich los te maken uit de drukte van het bestaan en rust te vinden. Muziek helpt mensen om de goede toon te vinden, om positief gestemd te worden." De stenen van een kerkgebouw kunnen libbene stiennen worden, zingt de Friese troubadour Piter Wilkens in een lied uit zijn nieuwste programma. Onlangs verscheen daar ook de gelijknamige cd van. Ook de orgelmuziek biedt kansen: veel kerken bieden bezoekers deze zomer vrij spelen op de orgels in de kerken of organiseren concerten. ,,De klanken van het orgel stimuleren mensen die buiten staan om naar binnen te komen. Dat heb ik gehoord van vrijwilligers die meehelpen bij de openstelling van hun kerk. Deze zomer zullen overal orgelbespelingen worden gehouden, in samenwerking met Stichting Organum Frisicum. Orgelpaad/orgelpad noemen we dit en dit kan later weer leiden tot Muzykpaad/muziekpad als nog meer instrumenten meedoen." Meer dan 250 kerken doen aan Tsjerkepaad mee, tot en met zaterdag 10 september. 17 september is de afsluiting in de Grote Kerk in Drachten.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties