De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiozaterdag, 25 juni 2016

Verbijstering bij Friese Britten over Brexit
Leeuwarden - De Britten die het Friesch Dagblad donderdag portretteerde, hadden geen rekening gehouden met deze uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk. Een kleine meerderheid van de Britten stemde gisteren voor de Brexit, het verlaten van de Europese Unie.
,,Toen ik vanmorgen wakker werd was ik geschokt", vertelt Pete Baum uit Terherne. ,,Veel mensen voorzagen deze uitslag niet. Maar ja: er is niks aan te doen."
Net als de meeste andere Britten die in het buitenland wonen is de vijftigjarige medewerker van Friesland College tegen een Brexit. ,,52 procent van de Britten is voor een Brexit. Dat kun je niet negeren, maar het is geen overweldigende overwinning. Ik hoop dan ook dat de politici toch beide kanten in ogenschouw nemen in het verdere proces."
Dat proces duurt nog wel twee tot vier jaar, brengt Philip Curtis uit Harlingen in herinnering. ,,Er zal een soort Noorwegen-oplossing bedacht worden. Maar dat is natuurlijk veel ingewikkelder in het geval van Engeland. Londen is een internationaal financieel centrum, bijvoorbeeld."
De 64-jarige co-director van City Proms vertelt dat hij met stomheid geslagen was toen hij gisterochtend wakker werd en de uitslag vernam. ,,Gobsmacked. Het is verschrikkelijk en stompzinnig dat de meerderheid zo gekozen heeft."
Entertainment
,,Ik vind de uitslag misselijkmakend", reageert Phil Mills (56), muziekproducer en -docent uit Engelum. ,,Dit is koren op de molen van populistische politici als Wilders, Le Pen en Trump. Ik maak me er zorgen over dat politiek steeds meer entertainment wordt, een realityshow. Het wordt steeds meer een spelletje van: laten we dit eens proberen. Dat is onverantwoord."
De toekomst is onzeker, schetst Mills, muziekproducer en docent bij Neushoorn. ,,Het zou kunnen dat het meevalt, maar ik zie het niet positief in. Expats weten niet wat er nu gebeurt. Het is totaal niet te overzien wat dit betekent voor Europa en de wereld. De hele wereld is veranderd, en dat is niet overdreven."
Baum constateert dat het Brexit-kamp nu al verkiezingsbeloftes breekt. ,,Nigel Farage is alweer aan het terugkrabbelen. Hij had beloofd dat de 350 miljoen pond die wekelijks naar de EU gaat, voortaan in het Britse zorgstelsel gestoken zou worden, maar nu zegt hij dat dat minder wordt."
De meeste consequenties zullen dus nog even op zich laten wachten, maar Baum vreest dat er op sociaal gebied onmiddellijke gevolgen merkbaar zullen zijn. ,,Ik ben bang dat onder sommige lager opgeleide Britten het jachtseizoen op de Poolse arbeidskrachten geopend zal zijn en dat je nu het Polish, go home zult gaan krijgen. Dat verontrust me, net als de moord op Jo Cox. Ik ben nog altijd geschokt dat dat in Engeland heeft kunnen gebeuren."
Audrey Mulder-Wilson, catering-manager uit Leeuwarden, volgt het nieuws op de voet. ,,Ik zit al de hele dag televisie te kijken. Interessant. Ik ben benieuwd wat de precieze gevolgen zijn. Misschien kan ik niet meer goedkoop heen en weer vliegen met easyJet. Maar ja: dertig jaar geleden kostte dat achthonderd gulden. Zo duur zal het niet meer worden."
Veel meer hierover in het Friesch Dagblad van 25 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties