De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Economiezaterdag, 25 juni 2016

Fietsenfabriek Pointer moet miljoen aan premies betalen
Boelenslaan - Fietsenbedrijf Pointer in Boelenslaan is over de afgelopen 8,5 jaar nog premies en afdrachten verschuldigd aan pensioen-, opleidingsfondsen en sociale fondsen in de sector Metaal en Techniek. De kantonrechter in Leeuwarden oordeelde vorige week dat het rijwielbedrijf zich jaren ten onrechte heeft uitgegeven als handelsbedrijf. De werknemers is daarmee een goede cao en pensioen onthouden. De onbetaalde premies lopen waarschijnlijk op tot ruim een miljoen euro.
Dit blijkt uit het vonnis van de rechtszaak die onder meer het pensioenfonds Metaal en Techniek aanspande tegen de onderneming. Uit een zogenoemd werkingssfeeronderzoek is gebleken dat het grootste deel van de werkzaamheden van de Pointer Groep onder de bedrijfstakregelingen Metaal en Techniek valt. Er is geen sprake van een in- en verkooporganisatie met fors lagere afdrachten. Het bedrijf claimde dat dat wel het geval was. Daarmee werd jarenlang een onterecht concurrentievoordeel behaald.
Pointer bestaat sinds 1991. Enkele tientallen werknemers fabriceerden er in de jaren daarna volledige fietsen onder eigen merk. Door concurrentie uit lagelonenlanden werd de productie te duur en besloot het bedrijf fietsonderdelen elders te laten maken. De assemblage, het lakwerk en het afmonteren gebeurde nog wel in Boelenslaan.
Achttien werknemers werden toen tegelijkertijd overgezet van de bv Pointer Rijwielen naar bv Pointer Holding. De bestuurders meenden niet meer te vallen onder de pensioenverplichtingen en cao van de kleinmetaal. Onder meer de FNV ageerde daar in 2010 al tegen. In de tien jaar ervoor lagen de directeur van Pointer en de vakbonden al vaker met elkaar in de clinch over arbeidsvoorwaarden.
Uit het werkingssfeeronderzoek in opdracht van de fondsen, blijkt dat een groot deel van de 29 werknemers die tussen 2002 en 2013 bij Pointer korte of langere tijd actief waren, werkzaamheden in de lakstraat en op de montageafdeling uitvoerden. Volgens Pointer viel slechts een kwart van de arbeid onder de bedrijfstakregeling Metaal en Techniek. De kantonrechter volgt de bevindingen uit het onderzoek en concludeert dat zelfs het aanbrengen van accessoires aan de fietsen valt onder montage en dus Metaal en Techniek.
Lees verder in het Friesch Dagblad van vrijdag 24 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties