De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Economiezaterdag, 25 juni 2016

Eén meldpunt voor schade gas en mijnbouw
Leeuwarden - Nederlanders die schade hebben geleden door gas- of zoutwinning kunnen vanaf volgend jaar terecht bij één landelijk informatie- en meldpunt. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) gisteren bekend. Bij het aanspreekpunt kunnen burgers en bedrijven informatie krijgen over de mijnbouwactiviteiten. Ook worden ze in contact gebracht met de juiste instanties en wordt toegezien op de afhandeling van hun klacht.
Een vergelijkbaar loket bestaat al in Groningen, waar schade aan gebouwen is ontstaan door gaswinning. Het landelijke meldpunt moet vanaf 1 januari beginnen. Het loket is een van de onderdelen van het manifest dat Friese overheden in april aanboden in Den Haag. Het ministerie sprak voorafgaand aan het besluit onder meer met de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de voorzitter van de Commissie bodemdaling aardgaswinning Fryslân.
Michiel Schrier, gedeputeerde van de provincie Fryslân, is blij met Kamps besluit. ,,Dit is een goed begin. Maar we moeten nog kijken hoe het ingevuld wordt. Het rijk moet de zaken goed oppakken en niet doorverwijzen naar regionale instanties. Maar het is goed dat mensen nu beter geïnformeerd worden."
Schrier denkt niet dat de Friese aardgasproductie omhoog gaat nu de gaswinning in Groningen wordt ingeperkt. ,,Dat besluit heeft geen invloed op Fryslân. Als bedrijven in Fryslân een vergunning hebben zullen ze het gas toch wel winnen."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties