De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikelvrijdag, 24 juni 2016

Politieke correctheid bedekt spanningen
Het gaat niet goed bij de toelating van vluchtelingen. De verwerking van gegevens en de screening van de vluchtelingen laten ernstige gebreken zien. Niet alleen in de sfeer van de formaliteiten gaat het fout, ook in het persoonlijke. Agenten lopen in hun contacten met vluchtelingen een fors risico om besmet te raken met infectieziekten. In Italië raakten 45 politiemensen besmet. In Nederland zou één agent zijn besmet.
Een en ander blijkt uit een peiling van de Europese Politiebond EPU. De bond wil dat de politiek erkent dat er problemen zijn en wil maatregelen die gericht zijn op verbetering van de werkomstandigheden.
De kritiek van de politiemensen is fors. Ze vertellen hoe door met name een gebrek aan voldoende mensen vluchtelingen zonder goede controle worden doorgelaten. Gebrekkige uitwisseling van informatie tussen doorvoer- en aankomstlanden maakt dat een goede controle niet echt mogelijk is. Volgens de politiemensen is de gebrekkige werkwijze niet alleen een frustratie van agenten die hun werk goed willen doen, ze zien ook gevaren voor de samenleving.
De politiemensen die aan de peiling deelnemen komen uit Nederland, Spanje, Kroatië, Bulgarije en Duitsland. In het laatste land speelt sinds enige tijd een discussie over de omstandigheden waarin agenten hun werk moeten doen op straat. Ze hebben veel last van jonge mannen uit Noord-Afrika, Midden-Oosten en Oost-Europa. Groepen mannen plegen criminele daden, intimideren mensen op de straat en veroorzaken overlast in wijken waar ze zijn gaan wonen. Een Duitse agente, Tania Kambouri, heeft een boek geschreven over de omstandigheden op straat, in het politiekorps en ook in de rechterlijke macht. Een van de waarnemingen is dat de politie steeds meer terrein verliest op straat. Bendes jonge mannen hebben geen enkel respect voor de politie. Ze dreigen, plegen lichamelijk geweld en intimideren. Politiemensen die criminelen oppakken zien met lede ogen hoe het Openbaar Ministerie of de zaken op hun beloop laten of met een lichte straf komen. Volgens de politievrouw nemen ex-vluchtelingen de straat over. De politie voelt zich niet gedekt door de autoriteiten en de politiek en kijkt steeds vaker weg.
Het beleid verschilt per deelstaat. In Beieren wordt strenger opgetreden dan in bijvoorbeeld het Ruhrgebied. Agenten in de 'tolerante’ steden willen dezelfde middelen als hun collega’s in de strenge deelstaten, zoals stroomstootwapens.
De schrijfster die al deze dingen naar voren brengt, wordt weggezet door politici en commentatoren. Vooral vanwege haar opmerkingen over de ideologische en godsdienstige achtergrond (islam) van veel criminelen. Politiek-correct gedrag, zegt ze. Maar ze krijgt ook mails en post van collega’s en burgers die haar verhaal bevestigen.
Het boek is een teken van de toenemende spanningen in sommige delen van Duitsland. Die doen denken aan bij discussies naar aanleiding van de gebeurtenissen in oudejaarsnacht, in Keulen. Toen werden tamelijk massaal vrouwen lastiggevallen. De neiging van autoriteiten en politici was de gebeurtenissen te bagatelliseren en feiten te ontkennen. Met het boek van Kambouri dreigt hetzelfde te gebeuren. Politieke correctheid dreigt weer te winnen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties