De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Regiodonderdag, 23 juni 2016

EU houdt adem in voor Brits referendum
Joure - Vrachtwagens in de rij staan bij de douane, veel meer papierwerk, hogere kosten en ook zeker verlies van opdrachten. Dat is wat ondernemers in Fryslân verwachten van een Brexit. Als de Britten vandaag voor een vertrek uit de Europese Unie stemmen - en handelsverdragen op losse schroeven komen te staan - zal dat de Friese exportwaarde van zo´n 250 miljoen euro per jaar zeker raken. Fryslân exporteert vooral naar Duitsland, België en China. De totale jaarlijkse uitvoer is ongeveer vijf miljard euro, het aandeel daarin van het Verenigd Koninkrijk dus zo´n 5 procent.
,,Duizenden tonnen hoogwaardige pootaardappelen voeren we nu vanuit Noord-Nederland naar Engeland. Die pootklasse wordt ook in Schotland geteeld", zegt Gerard Backx van aardappelhandelshuis HZPC in Joure. ,,Als er handelsbarrières worden opgeworpen zullen de Schotse telers onze export overnemen. Die inkomsten gaan verloren want er is ook geen andere plek waar we dat pootgoed kwijt kunnen." De Britse export vertegenwoordigt enkele procenten van de totale pootgoedomzet in het Noorden. HZPC heeft zelf overigens ook telers in Schotland, dus voor de omzet van het handelshuis is het geen direct probleem.
Transportbedrijf Veenstra Fritom in Heeg rekent bij een Brexit op een situatie als bij de Noorse en Zwitserse grens. ,,We kunnen nog niet overzien wat er concreet zal gebeuren. Maar het zakendoen zal aanzienlijk gecompliceerder worden", zegt commercieel manager Remco de Melker. ,,Producten moeten hier uitgeklaard en in het land van bestemming ingeklaard. Ik schat in dat de kosten per vrachtauto snel 10 tot 15 procent stijgen als je weer stil moet gaan staan bij de douane. En dan reken ik eventuele importheffingen niet mee."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 23 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties