De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiowoensdag, 22 juni 2016

Fryslân moet decor worden van topfilm
Leeuwarden - Voor 2020 moet Fryslân het decor worden van een internationale topfilm. Dat wil gedeputeerde Sietske Poepjes. Om ervoor te zorgen dat de filmbazen in Hollywood naar Fryslân komen, moet er een Fries Filmfonds komen en een filmscout die precies weet waar in Hollywood behoefte aan is. Poepjes denkt dat Fryslân uitermate geschikt is om films op te nemen. ,,Ons landschap is goud waard, en zo’n film trekt veel toeristen."
Als voorbeelden noemt Poepjes Dubrovnik waar de populaire serie Game of Thrones deels werd opgenomen, en Brugge, decor voor de speelfilm In Bruges met Hollywoodster Brad Pitt.
Toeristen
Behalve de toeristen die Poepjes daarmee denkt te verleiden, brengt een internationale filmcrew veel mensen mee naar de provincie. ,,En die moeten hier wel allemaal hun broodjes en kopjes koffie kopen."
Het binnenhalen van een filmproductie is slechts een van de speerpunten uit de beleidsbrief Mei hert, holle en hannen - een titel die Poepjes zelf heeft bedacht. De beleidsbrief is de opvolger van de cultuurnota Grinzen oer. Behalve taal, onderwijs en cultuur bevat de beleidsbrief ook de sport. Voor de komende vier jaar - de brief gaat over 2017 tot 2020 - is er ruim negentien miljoen euro beschikbaar.
Hoe het geld precies wordt verdeeld, welk project of festival welk bedrag tegemoet kan zien, is nog niet duidelijk. Daarover gaat het college met de Staten in gesprek. Globaal gaat er een miljoen naar sport voor onder meer talentontwikkeling, een halve ton naar sportregelingen en bijna zeven miljoen naar cultuur. De Friese taal wordt bijna elf miljoen euro toebedeeld de komende vier jaar. Daar is onder meer het project Lân van Taal in opgenomen, evenals het Deltaplan Frysk dat bedoeld is om de positie van de Friese meertaligheid te versterken.
Adviescommissie
Poepjes gaat ook over tot het instellen van een adviescommissie culturele activiteiten. Die commissie wordt in het leven geroepen samen met de gemeente Leeuwarden. Tot nu toe was het voor organisatoren van culturele festiviteiten, voorstellingen of festivals onduidelijk op welke artistieke gronden er geld werd toegekend. ,,Dat was een wens vanuit de mienskip, en daar geven wij gehoor aan", aldus Poepjes.
Na 2020 zullen de diverse instellingen, organisatoren en anderen in de wereld van kunst en cultuur meer zelf geld bij elkaar moeten sprokkelen. De negentien miljoen voor de komende vier jaar is zogenoemd incidenteel geld, geld afkomstig uit de verkoop van de NUON-aandelen. Die pot is niet oneindig, waarschuwde Poepjes alvast. ,,De instellingen moeten deze periode echt gaan nadenken over hoe ze hun inkomsten willen regelen na 2020."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties