De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.

donderdag 14 december

Economiewoensdag, 22 juni 2016

Brede co÷peratie stimuleert lokale economie in het Westerkwartier
Zuidhorn - Het is geen gewone co÷peratie, benadrukt Sabine Lutz die verschillende projecten voor de gebiedsco÷peratie ontwikkelt. ,,In tegenstelling tot een normale co÷peratie is het geen samenwerkingsverband voor ÚÚn sector of met ÚÚn doel. Onze co÷peratie pakt onderwerpen als economie, landbouw, waterbeheer, landschap, wonen, welzijn en zorg integraal aan. Partijen uit het onderwijs, bedrijfsleven en overheid proberen gezamenlijk nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen om de regio te versterken."
Een van de projecten waaraan wordt gewerkt is het opbouwen van een regionale voedselketen. Lutz: ,,Nu produceren boeren nog veel bulkproducten die naar het buitenland worden geŰxporteerd. Daar worden van onze varkens hammen gemaakt die wij weer importeren. Juist aan het verwerken van bulk tot consumptieproducten valt geld te verdienen. Wij proberen die voedselketen weer in de eigen regio op te bouwen. Dat zou haast niet kunnen zonder een brede co÷peratie als de onze."
Zo is er een project om stierkalveren voor de melkveehouder interessant te maken. ,,Nu zijn ze bijna niets waard. Dus waarom deze dieren niet opfokken als slachtvee en in de regio verkopen?"
Om daar een gezonde bedrijfstak van te maken is echter meer nodig dan wat verkoop op een streekmarkt of een lokale slagerij. ,,De particuliere markt biedt onvoldoende basis. Een verdienmodel is alleen mogelijk als de boer niet de hele tijd hoeft te leuren met het vlees van zijn bedrijf. Door contracten met zorginstellingen en supermarkten wordt het wel een interessante optie voor de boer, bleek uit onderzoek van studenten van de Hanzehogeschool. En door de koeien te laten grazen op het land van Staatsbosbeheer, dat ook deel uitmaakt van de co÷peratie, krijg je hoogwaardig scharrelvlees waar ook Staatsbosbeheer wat aan kan verdienen. Bovendien zorgt het voor nieuwe werkgelegenheid. Want om de stier lokaal te verwerken moet er ook weer een slachthuis komen en moeten jongeren worden opgeleid tot slagers."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties