De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Hoofdartikelwoensdag, 22 juni 2016

Polderen over ander pensioenstelsel
Wie het weet mag het zeggen: hoe moeten we het pensioenstelsel hervormen? De afgelopen jaren is er al over gesproken. Eerst vooral in de branche van pensioenfondsen en verzekeraars, nu in alle openheid van de polder. De Sociaal Economische Raad (SER) heeft een advies geschreven, pensioendeskundigen schrijven paginaís van kranten en vakbladen vol, de vakbeweging roert zich en de politiek dringt aan op snelle en grondige herzieningen, met behoud van het goede van het bestaande systeem.
Nederland is gewend aan een toppositie in de wereld. Ons land heeft een pensioenpot van liefst 1.300 miljard euro, meer dan ooit. Maar toch zijn er grote zorgen, zowel bij de pensioenfondsen als bij de individuele pensioentrekker en premiebetaler. De extreem lage rente werkt door in de dekking die de pensioenfondsen moeten hebben voor hun toekomstige pensioenuitkeringen. De gevolgen zijn heel concreet: pensioenfondsen hebben aangekondigd te moeten korten op de uitkering - van inflatiecorrectie is al lang geen sprake meer. De kortingen zijn nodig om aan de langetermijnverplichtingen te kunnen voldoen. Precies in die verplichtingen zit een deel van de problemen. Er is een model ontwikkeld waarin een berekening wordt gemaakt van de financiŽle positie die nodig is om in de toekomst voldoende middelen te hebben. Dit systeem kraakt. Jongeren betalen mee aan het pensioen van de ouderen. En: laag opgeleiden betalen voor hoog opgeleiden: die leven langer.
Het advies van de SER over de toekomst van het pensioen in Nederland is het resultaat van langdurig en breed polderen. Het is een verdienste van de groep die voor de SER het pensioen-advies uitbracht dat er een breed gedragen rapport ligt. Iedereen was het erover eens dat het stelsel persoonlijker moet, mede ten dienste van ontwikkelingen in de arbeidsmarkt: grotere arbeidsmobiliteit en meer flex-werkers.
In het advies worden scenarioís geschetst. Een daarvan is erg interessant: een persoonlijk pensioen met collectieve risicodeling. Met dat laatste wordt bedoeld: bij goede rendementen wordt een deel in de gezamenlijke pot gestopt en in slechtere tijden wordt het pensioen aangevuld uit de pot. Het systeem is minder gevoelig voor rentestanden, is inzichtelijk en kan tamelijk individueel worden toegepast.
Het SER-advies is de eerste stap die genomen is op een lange weg. Er wordt veel 'poldergezindheidí gevraagd bij de uitwerking van diverse modellen en bij het nemen van beslissingen. Er ligt een tamelijk zware hypotheek op de pensioendiscussie: de materie is weerbarstig, met politieke, maatschappelijke en financiŽle aspecten. Het vraagt veel tijd en een goede gezindheid om tot besluiten te kunnen komen. Aansporingen tot haast of politieke druk werken averechts. Tegelijkertijd wordt de noodzaak van een herziening groter; steeds meer mensen krijgen een teleurstellende uitkering.
Bij alle onzekerheid is er overigens ťťn ding duidelijk: een volledige garantie op een goed pensioen is niet te geven. Ook zeker is dat voor veel mensen de pensioenuitkering lager blijkt te zijn dan verwacht. En dat is reden om ondanks alle ingewikkeldheid, tijdig inzicht te krijgen in de financiŽle situatie van straks.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties