De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Hoofdartikeldinsdag, 21 juni 2016

Betere toekomst EU zonder lastige Britten?
Hoe gaat het verder met Europa als Groot-BrittanniŽ donderdag stemt voor een vertrek uit de Europese Unie? Allerlei doemscenarioís doen de ronde. Zo zegt Europees president Donald Tusk dat een Brexit ,,niet alleen het begin van de vernietiging van de Europese Unie zou kunnen zijn, maar ook van de westerse politieke beschaving". Ook de Britse premier David Cameron ziet de toekomst somber in. Hij zinspeelt op het uitbreken van een oorlog in Europa en zware economische tegenspoed. Als er inderdaad dergelijke gevaren dreigen, kun je je afvragen waarom Cameron het risico neemt op een Brexit door een referendum er over uit te schrijven. Maar waarschijnlijk weet Cameron ook wel dat het niet zoín vaart zal lopen en dient het doemdenken ertoe de Britten te bewegen de banden met de Europese Unie niet te verbreken. Ook Tusk maakt zich schuldig aan bangmakerij. De meeste kiezers zullen er waarschijnlijk doorheen prikken.
Ook het Britse 'vertrekí-kamp komt met onrealistische voorspellingen. Groot-BrittanniŽ zal zonder de Europese Unie weer een wereldspeler worden, zeggen Britse euro-sceptici. Maar als het land in potentie zo sterk is, is het de vraag waarom zij hun land voorstellen als een weerloos slachtoffer van Brusselse bedilzucht. Anders dan de 'Brexiteersí claimen is het juist door het lidmaatschap van de EU, het machtigste handelsblok, waardoor Groot-BrittanniŽ nog meetelt in de wereld. Bovendien valt het nog wel mee met de invloed van de EU op de Britse politiek. Met succes heeft het als lastig ervaren Londen zich verzet tegen politieke integratie. Groot-BrittanniŽ maakt geen deel uit van de eurozone en de Schengenzone en het heeft een uitzonderingspositie bedongen waardoor het minder soevereiniteit hoeft in te leveren.
De gevolgen van een Brexit zijn moeilijk in te schatten. Toch staan een paar dingen vast. Zonder Groot-BrittanniŽ verliest de Europese Unie een welkom tegenwicht binnen de unie voor de overheersing van Frankrijk en Duitsland. Ook moet de EU het stellen zonder intermediair tussen Europa en de Verenigde Staten. Wat vooral zwaar weegt is dat het economische belang van de EU in de wereld afneemt. Door de opkomst van nieuwe economieŽn kunnen de EU en de VS al steeds moeilijker de spelregels van het internationale handelsverkeer bepalen. Dat zal zonder een Brits EU-lidmaatschap alleen maar lastiger worden. Ook wordt het moeilijker een vuist te maken tegen grootmachten die voet aan de grond proberen te krijgen binnen de EU. China probeert bijvoorbeeld voor de nieuwe Zijderoute naar Europa havens en spoorlijnen in handen te krijgen. En Russische gasbedrijven zetten Oost-Europese landen onder druk door te dreigen de gaskraan dicht te draaien. De Europese Unie kan de confrontatie met Moskou en Peking aan omdat het nog de grootste economie en vrijhandelsmarkt ter wereld is. Zonder Groot-BrittanniŽ - de derde economie in Europa, de vijfde van de wereld - wordt de positie van de EU verzwakt in een wereld waarin de economische macht naar het oosten verschuift.
Als Groot-BrittanniŽ uit de EU stapt, wordt het land een kleine speler in een geglobaliseerde wereld. De EU verliest dan een belangrijke economische en politieke partner. Geen van tweeŽn wordt er beter van.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties