De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Economiedinsdag, 21 juni 2016

Bietenveld is nog niet overal groen op de langste dag
Leeuwarden - De mooiste percelen zijn gesloten, zo zegt akkerbouwwoordvoerster Tineke de Vries van LTO Noord in Hallum over de teelt van suikerbieten. Het betekent dat de bladeren van het gewas op de akkers zo groot zijn dat ze een volledig bedekt veld vormen. De grond tussen de verschillende rijen is dan niet meer te zien. In gemiddelde jaren is het overgrote deel van de bietenpercelen op de langste dag van het jaar gesloten. Nu is dat mede door de droge voorjaarsmaanden nog niet het geval.
De regenbuien van de afgelopen weken zorgen er volgens De Vries voor dat de groeiomstandigheden op dit moment wel prima zijn. ,,Er is voldoende water, geen overgrote hoeveelheden zoals in het zuidoosten van het land, en de temperaturen zijn relatief hoog."
De wateroverlast in andere delen van het land leidt er toe dat de planten daar last krijgen van zuurstoftekort. Door de vele regen is het zuurstofgehalte in de bodem sterk afgenomen. Landelijk kennisinstituut voor de suikerbietenteelt IRS stelt dat in gebieden met veel neerslag het loof steil staat, geel begint te verkleuren en dat de groei stil ligt. Dit is mede een gevolg van dat de haarwortels afsterven bij langdurige natheid en zuurstoftekort.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties