De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Cultuurdinsdag, 21 juni 2016

Kuieren door verschillende culturen
Met hun productie proberen ze de barrière tussen het azc in Sint Annaparochie en omwonenden te slechten. ,,We werden twee jaar terug aan elkaar voorgesteld via een gezamenlijke vriend en raakten aan de praat over het Drentse dorpje Oranje", vertelt Geetje. ,,Destijds bekend van hevige protesten tegen de komst van vluchtelingen. We vroegen ons af wat wij, Janneke als theatermaker en ik met ervaring in ontwikkelingswerk, konden doen. Zo ontstond onze stichting Haring & Hummus en het idee van een project op basis van community art, een samenwerking tussen vluchtelingen en Nederlanders.
Met steun van het VSBfonds, het Iepen Mienskipfûns en Keunstwurk is het nu een project geworden in het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad 2018. Kunst met een maatschappelijk doel. ,, Het azc zit net als vele andere opvangcentra ver buiten het dorp. Er ligt letterlijk een soort van niemandsland tussen, een fysieke kloof die wij proberen te overbruggen. We willen door middel van kunst zichtbaar maken wat voor talent er binnen zo´n groep vluchtelingen zit. Zo hebben we een koor opgericht met vluchtelingen en mensen uit omringende dorpen. Er wordt in alle talen gezongen: Engels, Nederlands, Arabisch, Latijn en Spaans."
Toch willen Geertje en Janneke niet slechts een ideaalbeeld voorspiegelen. ,,Mensen die kritisch durven te zijn, worden helaas al snel weggezet als racist of iemand zonder gevoel. We willen met deze wandeling dan ook niet pretenderen dat het alleen maar rozengeur en maneschijn is als er een opvangcentrum in je buurt komt. Er is ook wrijving. Onze theatervoorstelling Het huwelijk gaat over een jongen uit het azc en een meisje uit het dorp die verliefd op elkaar zijn en met elkaar gaan trouwen. Hun verschillende families weten hier niet zo goed mee om te gaan."
Juist door deze verschillen is er ook veel nieuwsgierigheid onder de deelnemers. ,,Je ziet dat de interesse er van beide kanten wel is, maar mensen vinden het vaak toch een beetje eng om de eerste stap te zetten. Angst is datgene wat ons uit elkaar drijft, maar ook datgene wat ons verbindt. Dit project maakt die eerste stap wat laagdrempeliger. Zo is een van de koorleden uit Oudebildtzijl uitgenodigd bij een Syrisch gezin. Ze hebben gepraat over het leven in Syrië en de reis naar Nederland. De volgende dag kwam de man terug met een waterpijp die hij nog had liggen van een vakantie in Tunesië. Naast de wandeling zijn er nu al hele mooie dingen tussen de deelnemers ontstaan.
De theatrale wandeling Door de kloof vindt plaats op 24, 25 en 26 juni in Sint Annaparochie. Kaarten zijn gratis te bestellen via www.haringenhummus.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties