De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Cultuurmaandag, 20 juni 2016

Galaconcert in Theater Sneek zonder gala
Wat is het toch mooi voor een muziekkorps of koor om eens in een echt theater te mogen spelen. Bijvoorbeeld in dat van Sneek. Mooi groot podium, goede akoestiek, fraaie belichting. Zaterdag had de federatie van muziek- en zangverenigingen (Femuza) in Súdwest-Fryslân diverse amateurverenigingen de kans te geven om eens te schitteren in een professionele zaal.
Het als groot aangekondigde evenement werd gehouden onder de noemer 'Galaconcert’. Daar mochten de winnaars van het afgelopen seizoen gehouden solistenconcoursen (in IJlst), zangconcours (in Workum) en muziekfederatieconcours (in Nijland) hun beste beentje voor zetten. Wat een feest. Wat een kans. Wat een mogelijkheden. Jammer alleen dat er van gala absoluut geen sprake was. Achteraf had het gebeuren ook kunnen plaatsvinden in een dorpshuis ergens in de Zuidwesthoek. Want de mogelijkheden van het theater werden totaal niet benut. Bovendien was de publieke belangstelling matig. Op het podium waren meer mensen aanwezig dan in de zaal.
De winnaars van de diverse concoursen hadden meer verdiend: jeugdkorps de Toansetters uit Tjerkwerd, willekoar Heeg, de Martens Cantorij uit Scharnegoutum, fanfare Harmonie uit Sneek en niet te vergeten Femke Galama uit Tjerkwerd. Dit dertienjarige saxofoontalent kreeg terecht een staande ovatie na haar fantastische solo. Ze speelde het bekende Pequena Czarda van Pedro Itturalde onder begeleiding van pianist Mariëtte Hornveld op de vleugel.
Als enige had Femke een gala-uitstraling. Mooi gekleed in een zwart glitterjurkje straalde ze als een solist. Helaas was ze niet uitgelicht, maar stond ze net zo in het volle licht als het fanfareorkest op het podium. Wat een gemiste kans. Ditzelfde kan ook gezegd worden van het willekoar dat zelf pochte van zijn choreografie, maar zich helaas amper wist te presenteren.
Voortaan mag Femuza haar winnaars wel wat meer coachen als ze het theater ingaan.
Galaconcert, Theater Sneek, 150 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties