De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Regiomaandag, 20 juni 2016

Een trui uit Moddergat naar Rotterdam
Moddergat - ,,Ik houd van een product met een verhaal", zegt Lutske Kusters uit Rotterdam. Ze is blij met haar nieuwe aanwinst, een handgemaakte visserstrui. ,,Elk motiefje heeft een betekenis. Zo staat de driehoek voor het alziend oog dat de zeelui moest beschermen. En de bliksemschichten voor het ontzag dat ze voor de natuur hadden. Het is een mooi duurzaam product en ik ben van plan om de trui heel lang te dragen."
Tijdens de Waddenwoldag, zaterdag bij museum It Fiskershúske in Moddergat, konden bezoekers de verhalen achter de visserstruien horen en de processen rond het maken van een trui met eigen ogen zien. Zo werd er wol gesponnen, gebreid en wol geverfd. ,,Ik fyn it moai om te sjen wat se hjir allegear fan wol meitsje", zegt Peter de Vries. ,,Der hinget sels in bikini fan wol. Wol is in moai produkt. Myn wollen sokken stjonke bygelyks noait."
Sinds de publicatie van het boek Visserstruien van Stella Ruhe in 2015 breien vrijwilligers visserstruien met motieven uit Wierum en Moddergat voor It Fiskershúske. ,,De typische visserstruien raakten na de Tweede Wereldoorlog uit de mode. Daarom zijn er bijna geen originele truien meer te vinden", vertelt vrijwilligster Trix van der Waal. ,,Voor het boek van Ruhe hebben we truien nagebreid op basis van foto´s. Daarnaast zijn er in de jaren zeventig truien voor het museum gebreid door vrouwen uit het dorp die het patroon nog in hun hoofd hadden."
Volgens Van der Waal vertellen de visserstruien met hun bijzondere patronen een verhaal. ,,Je kon aan de trui zien waar iemand vandaan kwam. Maar er waren ook veel overeenkomsten tussen truien uit verschillende dorpen. Een trui vertelde eerder uit welke familie je kwam, dan uit welk dorp."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 20 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties