De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiovrijdag, 17 juni 2016

Bij rechtbank dreigen enorme wachttijden
Groningen - Noordelijk rechtbankpresident Daan Keur maakt zich zorgen over de financiering van de rechtspraak. Dat zegt hij in een afscheidsinterview met het Friesch Dagblad. ,,Dat is met stip mijn grootste zorg." Als de rechtspraak nog meer moet bezuinigen, zoals Keur vreest, gaan de doorlooptijden van rechtszaken volgens hem ,,enorm omhoog". Om oplopende wachttijden te voorkomen is juist extra geld nodig. ,,Honderden miljoenen euroīs."
De Raad voor de Rechtspraak onderhandelt momenteel namens de rechtbanken en de gerechtshoven met het kabinet over de financiering van de rechtspraak voor de komende drie jaar. Het baart Keur zorgen dat er nog steeds geen plan ligt, terwijl de derde dinsdag van september nadert. De rechtspraak moest dit jaar eigenlijk een begin maken met een door het kabinet opgelegde bezuiniging van bijna 9 procent. Die taakstelling kan de rechtspraak niet opbrengen. Volgens Keur komen de bezuinigingen nog bovenop eerder opgelegde doelmatigheidskortingen.
,,Als de rechtspraak en het kabinet er niet uitkomen, hebben we een groot probleem. Zaken zullen blijven liggen. Dat vind ik niet kunnen, dan leg je de rekening bij de samenleving en zullen mensen heel lang moeten wachten op behandeling van hun rechtszaak." Nu lukt het de rechtbank Noord-Nederland bijvoorbeeld officieel nog om zwaardere strafzaken in 87 procent van de gevallen binnen de norm van zes maanden af te doen, volgens de recentste cijfers uit 2014.
Recht halen duurt al lang, stelt Keur, gezien de mogelijkheden om na een uitspraak bij de rechtbank hoger beroep aan te tekenen en daarna eventueel nog in cassatie te gaan. ,,Maar dat is wťl de normale rechtsgang, die cruciaal is in een democratische rechtsstaat. Het is heel vervelend dat je door gebrek aan financiŽn genoodzaakt bent zaken te laten liggen. Herman Bolhaar van het Openbaar Ministerie en korpschef Erik Akerboom van de politie hebben allebei aangegeven dat ze door jarenlange bezuinigingen niet kunnen voldoen aan hun taken, waardoor de instroom van strafzaken bij de rechtbank achterblijft. Forensische deskundigen kunnen door financiŽle problemen voortgangsrapportages en andere rapporten niet op tijd leveren. Dat zorgt allemaal voor vertraging bij de afdoening van strafzaken. Maatschappelijk is dat uiterst ongewenst."
Digitalisering van de rechtspraak biedt volgens Keur op korte termijn geen lucht. Hiermee wordt weliswaar op arbeidskosten bespaard, maar daarvoor is vele jaren van investeren nodig. Daarnaast zijn in het strafrecht professionele standaarden opgesteld waaraan strafzaken moeten voldoen. De noordelijke strafrechters hebben die als een van de eersten geformuleerd. ,,We willen in kwaliteit investeren, dat kan zo niet."
Het uitgebreide interview met Daan Keur staat in het Friesch Dagblad van 17 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties