De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodonderdag, 16 juni 2016

Fryslân legt 8,5 miljoen bij voor pech-aquaduct
Leeuwarden - De provincie Fryslân trekt 8,5 miljoen euro extra uit om ervoor te zorgen dat het aquaduct in het Van Harinxmakanaal bij de Drachtsterweg in Leeuwarden wordt afgebouwd. De kosten komen daarmee op ongeveer 42 miljoen euro, schat gedeputeerde Sietske Poepjes. Aannemer Heijmans verkreeg de klus in januari 2013 via een aanbesteding, met een prijs van 32,5 miljoen euro. Het bedrijf beloofde toen dat de eerste auto´s in het voorjaar van 2015 door het aquaduct zouden kunnen rijden. Die datum is nu vastgesteld op 31 augustus 2017, bijna 2,5 jaar later. Het hele werk, inclusief de sloop van de Drachtsterbrug, moet nu op 15 december 2017 klaar zijn.
Gedeputeerde Sietske Poepjes is blij met de afspraken met Heijmans. ,,Het werk aan het aquaduct lag praktisch stil en het moet wel in 2018 klaar zijn, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad is. Er is nu duidelijkheid voor de omwonenden. En ondanks de 8,5 miljoen euro extra, blijven we binnen het gereserveerde bedrag van vijftig miljoen dat we ooit voor het project hebben uitgetrokken."
De opluchting bij Poepjes is groot: de bouw van het aquaduct is een aaneenschakeling van tegenvallers, gevolgd door conflicten tussen provincie en Heijmans en de dreiging van jarenlange procedures. De vertraging ontstond vooral doordat de ondergrond erg hard was, volgens Heijmans harder dan de provincie had aangegeven in de aanbestedingsdocumenten. Volgens de provincie had Heijmans echter ook zelf de omstandigheden moeten onderzoeken.
Ook de bouwmethodes die Heijmans wilde gebruiken, konden de goedkeuring van de provincie niet wegdragen. Toen de Drachtsterbrug verzakte door de werkzaamheden en driehonderd palen vervangen moesten worden, die het aquaduct op zijn plek moesten houden, kwam het werk praktisch stil te leggen.
,,Wij zijn heel blij met de minnelijke overeenkomst, die belangrijk is voor alle partijen", zegt Gert-Jan Vermeulen, directeur Infra bij Heijmans.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 16 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties