De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikeldonderdag, 16 juni 2016

Frankrijk zucht onder onrust en terrorisme
Het gaat niet goed in Frankrijk en de positie van president Hollande is niet te benijden.
Al weken zucht het land onder acties van vakbonden die zich te weer stellen tegen regeringsplannen die een aantal sociale verworvenheden ter discussie stellen. Verder morren piloten van Air France over de zogenaamde bevoordeling van het KLM-deel van het luchtvaartbedrijf, dat op dit moment beter presteert. Dat heeft met name te maken met de herstructureringen die in Nederland zijn gedaan, maar die in Parijs uitblijven.
In de Franse hoofdstad wordt het vuilnis niet meer de opgehaald door de diensten en het stadsbestuur heeft al moeten beslissen om commerciële bedrijven in te huren die de rommel moeten opruimen. De Franse regering is het zat. premier Manuel Valls heeft de vakbond CGT gisteren opgeroepen te stoppen met het houden van protestmarsen in Parijs. De premier vindt dat deze bond zich ambivalent opstelt tegenover zogenoemde casseurs.
Dat zijn groepen jonge gemaskerde relschoppers die op grote schaal vernielingen aanrichten en de protesten als dekmantel voor hun vernielzucht gebruiken. Eerder deze week vernielden ze ook ruiten van een kinderziekenhuis, wat in heel het land tot grote verontwaardiging heeft geleid. De premier benadrukte nogmaals dat de tekst van de nieuwe arbeidswet waartegen geprotesteerd wordt, niet wordt veranderd. De regering en een grotere vakcentrale zeggen dat de nieuwe arbeidswetten de werkgelegenheid kunnen bevorderen, omdat werkgevers minder bang zullen zijn om personeel aan te nemen als ze er in moeilijker tijden makkelijker van af kunnen.
Daarnaast heeft het land in negatieve zin te maken met hooligans die rond het EK-voetbal met elkaar op de vuist gaan. In Marseille woedde deze week een complete oorlog tussen Russische en Britse zogenaamde supporters. Er zijn al tientallen Russen gearresteerd en het land uitgezet, die de indruk wekken speciaal voor vechtpartijen naar Frankrijk te zijn gekomen.
Alsof dit nog niet genoeg is werd het land deze week geteisterd door een nieuwe terroristische aanslag waarbij twee politiemensen werden gedood. De gemoederen zijn hierna hoog opgelopen en er gaan stemmen op om verdachten van terrorisme preventief vast te zetten in kampen à la het Amerikaanse Guantánamo Bay. Dat dit grote rechtsstatelijke problemen met zich meebrengt lijdt geen twijfel.
Nog steeds is het in Frankrijk zo dat je niet langdurig kunt worden vastgezet zonder veroordeling van de rechter. Een aantasting van dit belangrijke principe zal grote gevolgen hebben.
De regering van Hollande had erop gehoopt dat het voetbaltoernooi de Fransen weer wat optimistischer zou maken. Het land trok heel wat uit de kast om het EK te kunnen krijgen. Zo werden stadions in de speelsteden opgeknapt of nieuw gebouwd, woonwijken werden gerenoveerd en er werd met de UEFA een speciaal belastingregime afgesproken. De voetbalbond denkt met het EK een omzet te halen van ongeveer twee miljard euro en de winst wordt geschat op 700 tot 900 miljoen.
Inmiddels is het wel duidelijk dat het voetbaltoernooi de grimmige sfeer in Frankrijk niet gaat veranderen. De populariteit van Hollande en zijn regering is lager dan ooit.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties