De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Hoofdartikelwoensdag, 15 juni 2016

Nederland is in oorlog en wat is de JSF mooi
Het luchtruim boven Nederland is weer in betrekkelijke rust. En de lucht is weer een beetje minder vuil: de vliegshow op de basis in Leeuwarden is voorbij; de meeste vliegtuigen die hun kunstjes vertoonden boven een massaal publiek, zijn naar huis. En de JSF, het paradepaardje van de show, is weer weg.
De enorme aantallen mensen die naar de vliegshow kwamen kijken, zijn een aanwijzing voor de aantrekkelijkheid van vliegtuigen en stunts met vliegtuigen. Velen hadden er uren reizen voor over om er te komen en namen genoegen met lange wachttijden voordat de bus kwam om hen naar de basis te brengen.
Defensie heeft de show nadrukkelijk gebruikt voor een charme-offensief voor de JSF. Dat toestel is er gekomen na jarenlang gesteggel. De lobbyisten voor het toestel, onder wie oud defensie-staatssecretaris Jack de Vries, zijn hun hoge tarieven waard gebleken: het toestel dat alsmaar duurder werd, vertraging opliep in productie, meer lawaai maakt dan een normaal mens kan verdragen en dat qua techniek inmiddels al weer achterloopt, dát vliegtuig is het geworden. Nu alles is geregeld, moet de herinnering aan de moeizame periode voorafgaande aan de beslissing, worden gereinigd. Daarom hebben we het niet meer over de JSF, maar over de F-35. En de angst voor heel veel lawaai moet worden gereset. Dat doet Defensie door aan te kondigen dat de JSF minder vlieguren zal maken dan de huidige F-16.
Defensie heeft de komst van de JSF zorgvuldig voorbereid. Zo was er een heuse live-uitzending via internet zodat heel Nederland getuige kon zijn van de eerste aankomst van de JSF op vliegbasis Leeuwarden. Die 'uitzending ’ had het kleed van een journalistiek verslag, of een reportage, maar was naar de inhoud een groot juichverhaal. Defensie had nog meer bedacht om de harten warm te maken voor de JSF: een rondje boven Nederland. Die vlucht werd begeleid door een F-16, mét fotograaf. Deze maakte foto’s van de JSF boven herkenbare plaatsen. Uit de foto’s moest blijken hoe mooi Nederland is en hoe mooi de JSF is: het mooiste land verdient het mooiste vliegtuig.
De show van Defensie gaat nog verder. Vlak voordat de JSF naar Nederland kwam, was er een mededeling dat Nederlandse F-16’s 'tientallen IS-strijders hadden uitgeschakeld en een explosievenwerkplaats’ hadden vernietigd. Hoeveel strijders er precies gedood zijn, is onduidelijk gebleven. De Nederlandse F-16’s voeren de meeste aanvallen uit boven Irak. Deze mededeling moet de Nederlanders overtuigen van de noodzaak van een vliegtuig als de JSF - die kan het immers allemaal nog beter dan de F-16.
De term 'uitschakelen’ wordt gebruikt als het om mensen gaat; bij de werkplaats wordt gesproken van 'vernietigen’. Dat is verhullend woordgebruik, alsof 'uitschakelen’ niet domweg doden betekent. Nederland is in oorlog en doodt mensen. Hoeveel precies weten we niet, evenmin of 'onze jongens’ ondanks alle zorgvuldigheid, onschuldige mensen doden.
De combinatie van oorlog, propaganda van Defensie, massale belangstelling voor hoe mooi de JSF is en wat die allemaal kan, maakt onrustig. De JSF is een moordwapen. We hebben wapens nodig, maar we moeten er niet van willen 'genieten’ alsof ze er niet zijn om te doden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties