De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Hoofdartikeldinsdag, 14 juni 2016

Jihadistische eenling is het nieuwe gevaar
De schutter van Orlando, die in een Amerikaanse homoclub zondag tientallen mensen doodschoot, meldde vlak voordat hij met schieten begon dat hij trouw had gezworen aan Islamitische Staat. IS was er dan ook snel bij om te claimen dat de terreurbeweging achter de bloedige aanslag zat. Bij die claim valt een kanttekening te plaatsen. Het is niet zo dat IS doelbewust de terrorist eropuit stuurde met instructies om dood en verderf te zaaien. Waarschijnlijk was hij een lone wolf, een eenling die op eigen initiatief een terreurdaad pleegt.
Opvallend is dat er niet zoals gebruikelijk bij 'gewone’ IS-aanslagen een afscheidsvideo is van de dader. De schutter was waarschijnlijk wel geïnspireerd door het terrorisme van IS en wilde die beweging dan ook in de 'eer’ laten delen. De homoclub past overigens precies in de reeks doelwitten die IS eerder uitkoos voor een aanslag. Zo staan het redactielokaal van het satirische weekblad Charlie Habdo en de terrassen en het voetbalstadion in Parijs waar terroristen eerder dodelijk toesloegen, net als de homobar in Orlando, symbool voor het vrije, liberale Westen dat door de religieuze fanatici van IS zo diep wordt verafschuwd.
Dat de dader in Orlando op eigen houtje heeft geopereerd, maakt de bestrijding van terrorisme nog moeilijker. Was de moordenaar uit het IS-kalifaat gekomen dan was hij makkelijker op te sporen geweest. Net zoals de vorige week in Duitsland gearresteerde IS-aanhangers die in het kielzog van de vluchtelingenstroom Dusseldorf waren binnengekomen om daar een aanslag te gaan plegen. Zij waren traceerbaar omdat hun reisdocumenten werden gecontroleerd en zij in contact stonden met IS. Een lone wolf wordt pas gevonden na zijn daad, omdat ze alleen opereren en zich buiten beeld van de inlichtingendiensten bevinden.
Te vrezen valt dat in de toekomst meer aanslagen worden gepleegd door jihadistische eenlingen. Dat is opmerkelijk genoeg de keerzijde van het militaire succes in de strijd tegen IS. In Irak en Syrië wordt IS in het defensief gedrongen. De omvang van het kalifaat krimpt dagelijks. De toestroom van rekruten stokt doordat de gebieden aan de grens met Turkije grotendeels in handen zijn van de Koerden. Ook gaan steeds minder Europese jihadisten naar het kalifaat omdat IS het aureool van onoverwinnelijkheid heeft verloren. Gezien het aantal deserties en executies van vermeende spionnen binnen de eigen gelederen, begint de paniek toe te slaan binnen IS.
Dat wil niet zeggen dat IS binnenkort de genadeklap krijgt. Het kan zelfs zijn dat het aantal terreurdaden juist toeneemt. Door van strategie te veranderen kan IS nog altijd rake klappen uitdelen. Zo vielen er in maart ruim elfhonderd doden door aanslagen in Irak, tegen zeshonderd een maand daarvoor. Het gevaar bestaat ook dat jihadisten die er door de dichte grens met Turkije er niet in slagen Syrië of Irak binnen te komen, hun frustratie omzetten in terreurdaden in de Europese landen van herkomst. De beweging kan op het slagveld de nek worden omgedraaid, maar dat betekent niet dat de gewelddadige, jihadistische ideologie ook is vernietigd, zoals de aanslag in Orlando bewees. De sombere conclusie is dat we nog lang niet van IS af zijn, ook niet als het kalifaat is verslagen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties