De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiovrijdag, 10 juni 2016

Vliegtuigspotters stonden met rug naar crash
Marsum - Een rookkolom. Meer hebben de meeste spotters op de spottersheuvel bij Marsum niet gezien van de crash van de Zwitserse F-5. En de behoorlijk gehavende andere F-5 van de Patrouille de Suisse, die even later met een beschadigde staart en remflap landt. Ze keken vrijwel allemaal in de richting van de vliegbasis, terwijl de mid-air collision (botsing in de lucht) achter hen plaatsvond.
Adam Meijer uit Leeuwarden zag het wel gebeuren vanaf zijn positie op de heuvel. ,,Ik zag dat er eentje vanuit de formatie ineens schuin naar beneden dook", vertelt hij. ,,Ik dacht meteen: hier deugt iets niet."
Verderop staat een 41-jarige spotter uit Veldhoven, die niet met zijn naam in de krant wil. Hij is een van de weinigen die het tafereel gezien heeft. Hij doet voor hoe hij erbij stond: camera op de rug, wachtend tot de formatie terug zou komen. Ook hij zag er ineens één schuin naar beneden duiken uit de formatie, die juist een bocht vloog. ,,Juist toen ik dacht dat het niet goed was, zag ik de schietstoel eruit komen. Ik riep meteen: 'Shit! Crash!’ Toen draaide iedereen zich om. Niemand hier heeft het gezien."
Scanner
Veel heeft hij met het blote oog ook niet kunnen waarnemen op de behoorlijke afstand. ,,Via de scanner hoorden we achteraf dat er een mid-air collision is geweest tijdens de formatievlucht, maar dat heb ik niet zien gebeuren."
Meijer is blij dat het goed lijkt te gaan met de piloot. ,,Je staat eerst even te kijken van 'oh oh’, maar het is min of meer goed afgelopen en we gaan echt wel plezier beleven aan de komende dagen. Met dit soort incidenten missen we wel de SAR-helikopter hè? Anders zou die meteen hier opgestegen zijn, en nu moeten we er een half uur op wachten voor hij uit Groningen is aangevlogen."
Dirk Visser uit Leeuwarden houdt het voor vandaag voor gezien, zegt hij kort na de crash. ,,De lol is er wel een beetje af nu. Je zult zien dat de discussies nu weer gaan loskomen over vliegshows. Dat vinden wij als liefhebbers niet leuk. Hebben we net die geluidsdiscussie rond de F-35 gehad, en dan nu dit weer. En dat terwijl er sinds de Whiskey 4-crash midden jaren zestig geen ernstige incidenten hebben plaatsgevonden in Nederland."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 10 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties