De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiodonderdag, 9 juni 2016

Zonne-energie gaat snel de prijs van olie bepalen
Leeuwarden - Binnenkort bepaalt niet de fossiele energie de prijs van duurzame energie, maar bepaalt zonne-energie de prijs van olie en gas.
Die verwachting sprak Wim Sinke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, gisteren uit op de expertmeeting in het provinciehuis. Daar informeerden diverse deskundigen de Statenleden over de stand van zaken rond duurzame energie in het kader van de beleidsbrief Duurzame Energie waarover de provincie binnenkort besluit.
Volgens Sinke staan er in India al zonne-systemen die energie produceren voor drie cent per kWh. In Nederland kost stroom rond de vijf cent per kWh. De komende jaren daalt volgens hem over de hele wereld de prijs van zonne-energie tot rond de drie cent.
,,In de Arabische wereld is de bouw van een aantal kolencentrales afgeblazen omdat die duurdere stroom zouden leveren dan zonneparken. Je ziet daar dat zonne-energie bepalend is voor de investeringen in fossiel."
Deze gunstige prijsontwikkelingen zijn volgens hem nog opzienbarender als men beseft dat van alle energieproductie, zonne-energie slechts nu 1 procent beslaat.
Sinke voorziet dat dit aandeel nog enorm gaat stijgen: zonne-energie is in klein én groot toepasbaar en ontwikkelt zich nog volop. ,,Er zijn al doorzichtige panelen die als ruiten zijn te gebruiken. Die leveren wel minder op dan de donkere panelen, maar een gewone ruit levert helemaal geen energie op."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 9 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties