De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiowoensdag, 8 juni 2016

Dagelijkse bus van Fryslân naar Randstad
Leeuwarden - Er komt een dagelijkse rechtstreekse busverbinding vanuit Fryslân naar Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Het Duitse bedrijf Flixbus verwacht nog deze zomer te kunnen beginnen met de nieuwe buslijn, met opstapplaatsen in Drachten, Leeuwarden en Harlingen. De provincie Fryslân heeft er inmiddels mee ingestemd.
De busmaatschappij heeft al een internationaal netwerk van busverbindingen, waarvoor reizigers vooraf moeten reserveren. In Noord-Nederland is nu alleen Groningen opstapplaats. Reizigers moeten vooraf reserveren voor alle busverbindingen van Flixbus.
De nieuwe buslijn vanuit Fryslân begint in Drachten en loopt via haltes in Leeuwarden en Harlingen over de Afsluitdijk naar de Randstad. De bus doet verder Den Oever en Wieringerwerf aan en vervolgens Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.
De provincie Fryslân stemt in met het plan van het Duitse bedrijf, op voorwaarde dat reizigers alleen mogen worden vervoerd van een van de drie Friese plaatsen naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Het vervoeren van passagiers tussen de drie plaatsen in Fryslân staat de provincie niet toe. Dat is voorbehouden aan de concessiehouders Arriva en Qbuzz.
Woordvoerder Rosa Danat zegt dat het bedrijf nu wacht op toestemming van de andere betrokken provincies, Noord- en Zuid-Holland. De provincie Fryslân heeft al met die provincies overlegd en Danat verwacht dat die toestemming op korte termijn gaat komen. ,,We hopen dat we nog deze zomer kunnen beginnen met de nieuwe route."
Het bedrijf heeft nog geen dienstregeling vastgesteld. ,,De bus gaat in ieder geval dagelijks rijden, maar we weten nog niet of het ook meerdere keren per dag gaat worden." In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is overstappen mogelijk op bussen naar diverse landen in Europa.
Prijs
Ook over de prijs van de busrit naar de Randstad is volgens Danat nog niets bekend. ,,Dat is afhankelijk van de afstand. Maar het begint bij ons met vijf euro." Vanuit Groningen is nu al een verbinding met onder meer Eindhoven en Antwerpen. Een rit naar Eindhoven kost vijf euro, een rit naar Antwerpen dertien euro.
Zowel Qbuzz als Arriva hebben aan de provincie laten weten dat ze niet blij zijn met de nieuwe busverbinding. Een van de bezwaren is dat controle praktisch onmogelijk zou zijn.
De provincie geeft niettemin toestemming voor de busverbinding. De ontheffing hiervoor geldt tot en met 1 juni 2018. Tegen het besluit kan nog wel bezwaar worden aangetekend.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties