De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Hoofdartikelwoensdag, 8 juni 2016

CDA kiest met Buma voor stabiliteit
Het zelfvertrouwen van het CDA is niet slecht. In de peilingen haalt de partij de twintig zetels niet, maar aan peilingen moet je niet meer waarde en betekenis hechten dan aan de buitentemperatuur: vandaag is het frisjes en morgen kan het zomer zijn.
Het zelfvertrouwen van de christendemocraten is vooral gebaseerd op de overtuiging dat Buma een uitstekende partijleider is. Afgelopen zaterdag heeft de partij hem opnieuw uitverkoren om de leider te zijn. Niet alleen van het slinkende aantal partijleden, maar ook voor al die mensen die tot nu toe op andere partijen stemden en snakken naar een beetje meer redelijkheid, fatsoen en naleven van waarden. Dat kan de samenleving in Nederland afhelpen van de narrige sfeer tussen groepen, tussen partijen en tussen individuen. De vrijheid die ons land zo dierbaar is, schept ook plichten. De plicht om redelijk samen te leven, bijvoorbeeld. En om eindelijk eens op te houden met beledigen en schelden: de vrijheid van meningsuiting heeft haar grenzen.
Buma heeft de koers voor de campagne al een beetje uitgezet. Het CDA kiest ervoor om vooral stemmen te halen bij mensen die ertoe neigen om op de VVD te stemmen. Die partij was de enige die door Buma met naam en toenaam werd genoemd, in afkeurende zin. Tegelijkertijd wilde Buma zich profileren als de man van het politieke midden. Hij vindt dat polarisatie tot niets leidt; de middenweg leidt naar oplossingen. Het CDA maakt, citeerde Buma de eerdere CDA-leider Van Agt, 'geen buiging naar links en niet naar rechts’.
De opstelling van Rutte, vanuit het midden vooral stemmen trekken uit het liberale kamp, is begrijpelijk. Hoe hard Buma ook hamert op het aambeeld van het midden, onder zijn leiding is het CDA minstens een paar graden opgeschoven naar rechts. Buma heeft steeds een 'constructieve oppositie’ gevoerd: verreweg de meeste kabinetsvoorstellen werden door het CDA gesteund. Veel van die voorstellen hebben de geur en kleur van VVD-opvattingen. Niet voor niets werd het CDA betiteld als de lichte versie van de VVD.
Als het CDA de stemmenwinst wil halen in de liberale hoek, zal Buma zijn beleid moeten voortzetten. De CDA-koers moet dan niet te veel afwijken van de liberale koers. Buma mikt op mensen die zich thuis voelen in de koers van Rutte, maar graag wat meer geur- en smaakstoffen van het fatsoenlijke midden willen.
Met die koers vervreemdt Buma zich van christen-democraten die graag willen dat het CDA wat meer een eigen gezicht krijgt, met de gelaatstrekken van bevlogenheid, visie op duurzaamheid en perspectief voor een samenleving met gezonde sociale verhoudingen. Het CDA mist dat gezicht nu, vinden velen. Op duurzaamheidsbeleid is het CDA niet bepaald een voorloper. Wat doet het CDA constructief aan bestrijding van de kloof in de samenleving? En durft het CDA de idee van de vermarkting van ongeveer alles wat los en vast zit, los te laten?
Het CDA hoefde geen verkiezing van de lijsttrekker. Begrijpelijk. Buma’s positie in de partij is stabiel en sterk. Maar een gezonde discussie in de partij over het leiderschap zou inhoudelijk toch best interessant kunnen zijn.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties