De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Hoofdartikeldinsdag, 7 juni 2016

Het Duitse voorbeeld verdient navolging
De Turkse president Erdogan heeft opnieuw hard uitgehaald naar Duitsland vanwege de ArmeniŽ-resolutie. Met slechts ťťn tegenstem en ťťn onthouding besliste het Duitse parlement donderdag dat de moord op naar schatting anderhalf miljoen ArmeniŽrs in 1915 door de Ottomanen als genocide kan worden bestempeld.
Voor Turkije, opvolger van het Ottomaanse rijk, is de erkenning een doorn in het oog. Erdogan zei zondag dat Duitsland eerst maar eens rekenschap moet afleggen over de Holocaust en de vernietiging van meer dan 100.000 Herero aan het begin van de 20e eeuw in Zuidwest-Afrika, voordat het zich mag bemoeien met de interne aangelegenheden van een ander land.
Die opmerking van Erdogan is ver bezijden de waarheid. Turkije zou een voorbeeld kunnen nemen aan de manier waarop de Duitsers hun donkere verleden verwerken. Er is geen land in de wereld dat zich zo diepgaand met zijn eigen zwarte bladzijden heeft beziggehouden. In de Duitse media wordt de Holocaust absoluut niet verzwegen en er verschijnen aan de lopende band studies over de verschrikkingen van het nazi-regime. In het onderwijs wordt er ook ruimschoots aandacht aan geschonken. Wie het imposante Holocaustmonument in het hart van Berlijn heeft bezocht, kan beamen dat de Duitsers niet hun ogen sluiten voor hun misdaden. Ook het bloedig neerslaan van de opstand van de Herero, door de Verenigde Naties als de eerste genocide van de twintigste eeuw aangemerkt, wordt inmiddels erkend. Ook sluit Berlijn niet uit dat het een schadevergoeding aan de oud-kolonie NamibiŽ gaat betalen.
Als Turkije even schuldbewust als Duitsland zou zijn over de eigen donkere geschiedenis, dan zou de weg worden geŽffend voor een echte verzoening tussen het Turkse en het Armeense volk. Maar op het debat over de gewelddadige omgang met etnische minderheden een eeuw geleden rust in Turkije een zwaar taboe. Het is zelfs bij wet verboden het een genocide te noemen.
Meer dan twintig landen, waaronder BelgiŽ, Frankrijk en Rusland, beschouwen de systematische poging de Armeense christenen te vermoorden als een genocide. Ook de Europese Unie noemt het zo. Gezien de boosheid van Turkije op landen die eerder de Armeense genocide erkenden, zetten de Duitsers zich vorige week schrap toen de wet in de Bondsdag werd behandeld. Het getuigt van krachtdadigheid dat Duitsland niet is gezwicht voor druk van Turkije, een belangrijke handelspartner. Ook nam de Bondsdag het risico voor lief dat de vluchtelingendeal met het land in gevaar zou komen.
Nederland heeft om Turkije niet voor het hoofd te stoten het slechts over 'de kwestie van de Armeense genocideí en nooit direct over de genocide zelf. Maar wie het over een kwestie heeft, geeft daarmee aan dat er over van mening kan worden verschild of er echt een genocide heeft plaatsgevonden. Daarmee geeft Nederland het signaal af dat Turkije er geen werk van hoeft te maken om in het reine te komen met het eigen verleden. Dat helpt de verzoening tussen Turkije en ArmeniŽ, die al honderd jaar op zich laat wachten, niet vooruit. Het valt te hopen dat ons land dezelfde politieke moed aan de dag weet te leggen als Duitsland.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties