De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Hoofdartikelmaandag, 6 juni 2016

Het is nu echt Clinton tegen Trump
Iedere keer in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen klinkt de bezorgde voorspelling: deze campagne voor deze verkiezingen wordt de meest vuile. Dat is ook de zorg van de campagne die nu wordt gevoerd. De Republikein Donald Trump en de Democraat Hillary Clinton beschimpen elkaar op een wijze die in ons land ondenkbaar is. Dat geldt ook voor de manier waarop kandidaten mede-kandidaten van de eigen partij beschimpen. Trump heeft zijn mede-Republikeinse kandidaten ernstig geschoffeerd. Het succes dat hij daarmee heeft behaald is de reden geweest dat andere Republikeinse kandidaten zijn gestopt. Trump is dé kandidaat geworden en de Republikeinse elite heeft zich daar bij neergelegd. Afgelopen week kwam de Republikeinse partijbons Paul Ryan met een verklaring: hij zal in november op Trump stemmen. Die mededeling is het teken dat de 'nette’ Republikeinen hun keuze hebben gemaakt, ondanks alle weerzin tegen de standpunten van Trump en de manier waarop hij campagne voert.
De steun van Ryan is tot stand gekomen na geheim overleg tussen hem en Trump. Dat overleg geeft Ryan de hoop dat de kwaliteit van de Republikeinse campagne 'verbetert’. Er is vooral Republikeinse zorg over de inhoud en de toon van Trump over buitenlands beleid. Die propageert de praktijken van dictatoriale regimes, beschimpt de politieke lafheid van bijvoorbeeld Europa en prijst China vanwege de harde hand tegen het studentenprotest in 1989 op het plein van de eeuwige vrede. De demonstratie werd uiteengeslagen, met naar schatting drieduizend doden als gevolg.
Hillary Clinton heeft zich gerealiseerd dat de Republikeinen geen energie meer verspillen aan interne kwesties en nu als één man achter Trump staan. Ze heeft daarom haar campagne verscherpt. Een speerpunt van kritiek is de houding van Trump in kwesties van buitenlandse politiek. Ze zet Trump neer als een onbehouwen en gevaarlijk man in de internationale verhoudingen. De gedachte dat Trump als president in de positie is de rode knop (voor het beginnen van een nucleaire aanval) in te drukken, is haar een gruwel.
De presidentsverkiezingen verlopen vooral via investeringen in media: hoe meer zendtijd gekocht kan worden, hoe meer kans op een goede uitslag. Trump heeft wat dat betreft een voorsprong. Hij is multi-miljardair en heeft gemakkelijk toegang tot vermogende Amerikanen. Er is onder Amerikaanse intellectuelen toenemend verzet tegen de verkiezingen waarbij geld belangrijker is dan inhoud.
Er zijn ook zorgen over de effecten van zich verhardende en vulgairder wordende verkiezingen. De agressie in de reclame geeft een negatief beeld van de politiek. De ongenuanceerde, beschimpende en suggestieve uitingen van de kandidaten bevestigen ontevreden en zich miskend voelende burgers. De tegenstellingen in de samenleving nemen toe. De verschillen komen steeds meer tot uitdrukking in termen van arm en rijk. De onderklasse groeit en raakt cynisch over de politiek die haar onderdrukt.
De Amerikaanse verkiezingen zijn een belangrijk element in de democratie. De wijze waarop de verkiezingen functioneren is, hoe paradoxaal, een bedreiging van de kwaliteit van de Amerikaanse samenleving.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties