De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Sportzaterdag, 4 juni 2016

Brandsma: een ‘21’ is kwestie van tijd
Buitenpost - Een beetje geluk had hij gehad, zei Nard Brandsma een maand geleden na zijn overwinning in de ouverture van het fierljepseizoen op de schans van Buitenpost. Toen het ljeppeloton gisteravond terugkeerde op diezelfde accommodatie bleek dat Brandsma veel meer is dan een geluksspringer. In een persoonlijk record van 20,97 meter ljepte de atleet uit It Heidenskip naar alweer zijn derde zege in vier topklassewedstrijden.
Door Daan Rieken
,,Vandaag hadden we alles zelf in de hand", verwees Brandsma naar de eerste wedstrijd van het seizoen die werd geteisterd door kou en harde wind. ,,Het was nu perfect weer om te springen. Zo hoort het te zijn."
Van die optimale omstandigheden profiteerde de ljepper uit de Reset-ploeg optimaal. Al in zijn eerste sprong verbeterde hij de knappe afstand van plaatsgenoot Oane Galama (20,48 meter) om vervolgens te zien hoe alle andere topklassespringers hun tanden stuk beten op zijn nieuwe persoonlijk record. Sytse Bokma (Hindeloopen) eindigde op grote afstand van Galama en Brandsma als derde: 19,18 meter.
Of Brandsma zichzelf verbaast met een winstpercentage van 75 procent en een pr zo vroeg in het seizoen? ,,Nwah", counterde hij nuchter, ,,ik was van plan om ver te springen en laat nu vroeg in het seizoen al hele verre sprongen zien, maar verbazen? Ik ben deze winter specifieker en serieuzer gaan trainen, leef de hele week echt toe naar de wedstrijd van het weekeinde en dat betaalt zich uit." Met 20,97 meter is de koek volgens de kantoormedewerker echter nog niet op. ,,Er zit nog meer in. Een 21-metersprong? Een kwestie van tijd."
Een kwestie van tijd lijkt het ook te zijn dat Hiske Galama zichzelf verbetert. Of beter gezegd: een kwestie van tweeënhalve week. Zo lang duurt het namelijk nog voor de in Groningen woonachtige geneeskunde-studente klaar is met haar bacheloropleiding. ,,Dan ben ik vrij tot ik in oktober coschappen moet lopen." En dat betekent meer tijd om te trainen. ,,Ik ben van plan na mijn bachelor meer te trainen. Door drukte met de studie kon het de afgelopen tijd vaak maar een of twee keer per week. En toch ben ik al blij met hoe het gaat in deze periode van het seizoen."
‘Voorzichtig’
Met een afstand van 15,42 meter was Galama gisteren de eerste ljepster die bij de vrouwen Marrit van der Wal wist te verslaan. De klassementsleidster uit It Heidenskip werd tweede (14,25 meter) voor Klaske Nauta (IJlst, 13,82 meter).
,,Mijn doelen? Oeh dan moet ik voorzichtig zijn met wat ik zeg", zei Galama die door haar studie niet weet of ze ook volgend jaar nog zal fierljeppen. ,,Ik wil finales halen bij het NK en FK. En over de zeventien meter springen."
Freark Kramer (It Heidenskip) won de wedstrijd voor junioren, terwijl Wietse Nauta (IJlst) de sterkste was bij de jongens. Sigrid Bokma uit Hindeloopen schreef de ontmoeting bij de meisjes op haar naam.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties