De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 2 juni 2016

Vertrek Jorritsma komt als een verrassing
Eindhoven - ,,Met deze kandidaat krijgt Eindhoven een breed georiënteerde en enthousiaste burgemeester die uitstekend in staat is Brainport Next Generation verder te ontwikkelen. Het is ook iemand die zich maximaal wil inzetten voor Eindhoven en de metropoolregio. Hij wil een verbindende factor in de stad zijn en tussen de gemeente en haar partners." Met deze verklaring verwelkomt de gemeenteraad van Eindhoven John Jorritsma als nieuwe burgemeester.
Dinsdagavond werd bekend dat de commissaris van de Koning in Fryslân in het najaar vertrekt naar de lichtstad, als opvolger van Rob van Gijzel. Betrokkenen in het Brabantse verwachten vooral veel van zijn zakelijke kwaliteiten, zo blijkt uit verschillende reacties. Een 'echte burgervader’ iemand die met verve tussen het volk staat - zullen ze niet aan hem hebben.
,,Sociale dingen als carnaval en bruiloften: hij deed het in Cranendonck allemaal wel, maar je kon wel zien dat dat niet helemaal zijn passie was", zegt bijvoorbeeld Karel Bonen vandaag in deze krant. Hij was gemeentesecretaris in Cranendonck toen Jorritsma daar burgemeester was (1997-2002). ,,Het is geen Brabander, het is een Fries. Dat horen mensen, en de taal schept dan toch afstand", stelt Bonen.
Opvallend genoeg werd Jorritsma in Fryslân juist als een Brabander beschouwd, zeker toen hij in 2008 overkwam vanuit zijn toenmalige functie als directeur van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Hij was weliswaar in Bolsward geboren, maar als kind al verhuisd. Ook sprak hij destijds geen Fries.
Oud-Statenlid (CDA) Rendert Algra vindt het in Jorritsma te prijzen dat hij zich de taal toch eigen gemaakt heeft. ,,Van vier VVD-commissarissen op rij is hij de eerste die erin geslaagd is een knap woordje Fries te spreken. Hij had dat aangekondigd bij zijn installatie, maar daarin was hij niet de enige. Hij heeft het ook gedaan, dat vond ik wel netjes."
Verbaasd
Friese betrokkenen die deze krant gisteren sprak, toonden zich in meer of mindere mate verbaasd over Jorritsm’s vertrek.
Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden stelt ,,dit had niemand voorzien", maar Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe vindt het ook weer niet zo gek. ,,John heeft toch wat met het zuiden van het land. Ik denk dat de combinatie inhoud en omgeving hem heeft doen besluiten te solliciteren."
Oud-gedeputeerde Sjoerd Galema had juist de indruk dat Jorritsma in Fryslân ,,privé wel zo’n beetje zijn eindbestemming had gevonden. Nee, een andere baan had ik nog wel van hem verwacht, maar dat hij de provincie weer verlaat, daar sta ik van te kijken."
Jorritsma en zijn echtgenote wonen in Tytsjerk. Secretaris Diny Swart van Dorpsbelang daar verwelkomt ook zijn opvolger graag in het dorp. ,,Er komt een mooi huis vrij waar hij zo in kan trekken."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 2 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties