De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiodonderdag, 2 juni 2016

Burgemeester: subsidieer vestiging in krimpgebied
Ferwert - Goedkope kinderopvang, een premieregeling voor koophuizen en vestigingssubsidies voor bedrijven. Met dergelijke financiële prikkels zou de overheid krimpgebieden aantrekkelijk moeten maken als woon- en werkgebied. Dat stelt burgemeester Wil van den Berg van Ferwerderadiel vandaag in een opinie-bijdrage.
'Te makkelijk wordt er vanuit de Randstad geroepen dat voor het gebied rond Schiphol wederom zeshonderd miljoen euro nodig is, want anders slibben we daar dicht. Men vraagt zich niet af of zo’n bedrag niet veel beter in Leeuwarden, Groningen of Twente of Zuid-Limburg geďnvesteerd kan worden, vooral als we het probleem van de krimp in die gebieden een halt toe willen roepen’ De burgemeester suggereert een herinvoering van het systeem met premie-A- en B-woningen, waarmee in 1979 het eigenwoningbezit werd bevorderd. Ook zou serieus moeten worden nagedacht over 'een meer gerichte aanwaspolitiek voor krimpgebieden’. Om gezinnen te stimuleren (meer) kinderen te krijgen, zou bijvoorbeeld de kinderbijslag omhoog kunnen. 'De omvang van het gezin blijft een individuele keuze maar de overheid is vrij om jonge gezinnen te faciliteren, om op die manier de ontgroening tegen te gaan en het bevolkingsniveau in het krimpgebied in ieder geval te stabiliseren.’
Van den Berg haakt met zijn artikel aan bij een conferentie over krimp, vandaag in Heerenveen. Minister Stef Blok is erbij aanwezig.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 2 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties