De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiodonderdag, 2 juni 2016

Na een jaar is het nog altijd wennen in het nieuwe Erasmus
Leeuwarden - Het zorglandschap verandert zo snel, dat het in 2008 als innovatief en toekomstgericht ontworpen verzorgingshuis Erasmus al tijdens de bouw veranderd moest worden. Jos Bleijenberg, bestuurder ouderenzorg bij zorgkoepel Noorderbreedte, weet het nog goed.
,,Het oorspronkelijke ontwerp telde 228 woningen en veertig verpleeghuisplaatsen. We dachten dat we innovatief waren, maar in 2013 veranderde de AWBZ. Voortaan werden alleen nog maar verpleegplaatsen vanuit de AWBZ vergoed. Inmiddels zijn 120 van de 228 woningen in gebruik als verpleeghuisplaatsen."
Locatiemanager Gijs van der Zande vult aan: ,,We zullen nóg toekomstbestendiger moeten gaan bouwen. Gebouwen zullen nog flexibeler moeten zijn."
Het nieuwe Erasmus - met het zogenoemde Slingergebouw aan de Aldlânsdyk en de Nynke van Hichtumtoren eraan vast - is al ongeveer een jaar in gebruik, maar werd gisteren geopend. Veel zaken gaan nu anders dan de bewoners gewend waren in Erasmushiem. Bleijenberg: ,,Het verpleeghuis van de toekomst heeft open ramen en deuren. De mensen uit de buurt mogen binnenlopen, leerlingen van de school werken hier."
Er zijn winkels, het restaurant is vrij toegankelijk voor iedereen. In Erasmus zijn zogenoemde buurtkamers, waar activiteiten plaatsvinden. Twintig leerlingen van het Friesland College werken mee in de buurtkamers - twintig anderen werken in de keuken en de bediening van de brasserie. De bewoners hebben zelf veel inbreng wat er gebeurt. Zo zijn er beauty-ochtenden, of wordt er gebridged, allemaal op verzoek van de bewoners.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 2 juni

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties