De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiowoensdag, 1 juni 2016

CdK Jorritsma vertrekt naar Eindhoven
Leeuwarden - Na zes jaar Fryslân keert commissaris van de Koning John Jorritsma in september terug naar Noord-Brabant. De gemeenteraad in Eindhoven heeft hem gisteravond officieel voorgedragen als nieuwe burgemeester. Per 1 september neemt hij in de Brabantse stad het stokje over van PvdA’er Rob van Gijzel, die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde.
'Mei in soad nocht, wille en leafde wurkje ik no acht jier yn Fryslân, de moaiste provinsje fan Nederlân. Om my kin ik hjir noch wol in tal jierren mei trochgean’, schrijft de geboren Bolswarder (voor de gelegenheid in het Fries) in zijn persverklaring. Hij stelt verder dat als de voordracht wordt gesteund door de minister en de Kroon hij het 'tige spitich’ vindt Fryslân te moeten verlaten.
De 59-jarige Jorritsma kwam in 2008 naar Fryslân als opvolger van zijn VVD-partijgenoot Nijpels. Hij is weliswaar een geboren Fries, maar woonde en werkte jarenlang in Brabant en sprak de Friese taal destijds niet, alhoewel dat wel een wens was van de bevolking die via een enquête was bevraagd over het beoogde profiel. In 2014 werd hij herbenoemd.
Voor zijn komst naar Fryslân was Jorritsma directeur van de Brabantse Ontwikkeling Maatschappij (BOM). Ook was hij burgemeester van Cranendonck en gemeente-secretaris in onder meer Sint Oedenroede.
Jorritsma liet gisteren weten blij te zijn het nieuws te kunnen vertellen. Maar ook denkt hij met weemoed aan het naderende afscheid. ,,Ik sta hier met gemengde gevoelens. Er is opluchting dat ik me nu niet langer stil hoef te houden. Er is enthousiasme over de aanbeveling in Eindhoven, want iedereen kent mijn Brabantse achtergrond en mijn liefde voor het soort bedrijven dat daar geworteld is. Het is dezelfde worsteling die mijn vrouw Georgette en ik in 2008 ook meemaakten, toen in omgekeerde richting." Het paar woont in Tytsjerk.
De commissaris volgt in Eindhoven Rob van Gijzel op. Hij werd in 2008 via een referendum gekozen als eerste burger. De opkomst was echter te laag, waardoor het referendum ongeldig werd verklaard. Desondanks kreeg hij de steun van de gemeenteraad.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties