De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiowoensdag, 1 juni 2016

Vergassen van ganzen gaat dit jaar niet door
Leeuwarden - Het vergassen van ganzen om de ganzenpopulatie terug te dringen, gaat dit jaar niet door. Dat maakte gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) gistermiddag bekend. Op basis van recente uitspraken van de rechtbank is de vergassingsactie juridisch niet meer mogelijk.
Begin juni vorig jaar werden in de Jan Durkszpolder bij Oudega (Sm) voor de eerste keer ganzen gevangen en vergast. Dit gebeurde als onderdeel van de Fryske Guozzeoanpak, het pakket aan maatregelen om vraatschade van ganzen aan landbouwgewassen tegen te gaan. Op één dag werden een kleine zestienhonderd ganzen afgemaakt.
Bij de vergassingsactie worden ganzen gevangen in een zogeheten vangkraal en vervolgens vergast met koolstofdioxide. Vorige week bepaalde de rechter, nadat eerder al enkele vergelijkbare uitspraken waren gedaan, dat het gebruik van een vangkraal in de provincie Utrecht niet is toegestaan.
Daarop besloot De Faunabeheereenheid Fryslân na overleg de aanvraag voor de vergassingsactie in te trekken. ,,Dat soe liede ta in juridysk sirkus", aldus Kramer. Hij sprak gisteren van een ,,omisje" in de wet: het gebruik van koolstofdioxide als gas wordt wel expliciet toegestaan, maar een vangkraal niet.
Volgens de gedeputeerde is het jammer dat de vergassingsactie is geschrapt, omdat die veel efficiënter is dan alternatieven als het prikken van eieren, afschot of het plaatsen van rasters. De uitvoering van die maatregelen gaat wel gewoon door, maar een alternatief voor het vergassen komt er niet.
De populatie ganzen in Fryslân is de laatste twintig jaar fors toegenomen. Het doel van de Fryske Guozzeoanpak was het terugbrengen van het aantal zomerganzen van 37.000 naar 10.000.
Volgend jaar gaat een nieuwe natuurwet in werking. Kramer verwacht dat het vergassen van ganzen dan wel weer is toegestaan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties