De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiomaandag, 30 mei 2016

Breed Fries protest tegen gaswinning
Oppenhuizen - Fryslân is de gas- en zoutwinning goed zat. Bovendien geven de burgers geen stuiver meer voor de beloftes van bedrijven en politiek Den Haag dat het met de schade aan huizen en landschap wel meevalt. Dat was zaterdagochtend in Oppenhuizen het overheersende geluid bij de demonstratie Laat Fryslân niet zakken.
Oppenhuizen is een van de vele mogelijke kleine gaswinlocaties in de provincie. Nu er door het aardbevingsgevaar minder gas in Groningen wordt gewonnen, hebben bedrijven hun oog laten vallen op kleine gasvelden in het Noorden. In Fryslân wil de NAM boren bij Ternaard en Moddergat, Tulip Oil bij Terschelling, Engie bij Schiermonnikoog en Vermilion bij Harlingen, Nieuwehorne en Oppenhuizen.
De Provincie Fryslân is tegen nieuwe gaswinning maar het is Henk Kamp, minister van Economische Zaken, die de vergunning verleent.
Tot nu toe houdt Den Haag zich doof voor protesten van ongeruste burgers, maar de demonstratie van zaterdag is nog maar het begin, zei Fenna Feenstra, voorzitter van de Statenfractie van de SP, desgevraagd. ,,Als de landelijke overheid de plannen doorzet, gaan we ook protesteren in Den Haag."
Het motto Laat Fryslân niet zakken was een verwijzing naar de plannen voor gasboringen in Fryslân. Maar veel van de aanwezige politici gebruikten de bijeenkomst als podium om Den Haag te manen nu echt haast te maken met de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame.
,,Dit is een opmaat voor een fossielvrije samenleving", vindt ook Feenstra. ,,We kunnen niet eindeloos doorgaan met grondstoffen uit de aarde te halen. Het is schadelijk voor het landschap, de huizen en het milieu. Dat moet je niet willen. Het is een verdienmodel dat uiteindelijk klapt. Daar moet je zo vroeg mogelijk bij zijn om dat om te buigen. En de alternatieven zoals zonne- en windenergie zijn er. Het is echt een keuze."
Corlienke de Jong, voorzitter van de FNP-Statenfractie, was er niet alleen als politicus maar ook als verontruste burger. ,,Ik wenje yn Jutryp, himelsbreed twa kilometer fierder. As der board wurdt, fernimme wy dat ek. Mar it giet om mear. Alle jierren wurdt der foar achthûndert miljoen euro út de Friese boaiem oan grûnstoffen helle. De opbringst giet nei Den Haag, mar wy sitte mei de gefolgen. Us lânskip en ús hûzen geane der oan."
Uit bijna alle dorpen waar plannen voor gasboringen zijn, waren verontruste bewoners aanwezig. Maar de meeste van de vele tientallen demonstranten kwamen uit de directe omgeving. Zo woont Frieda van der Werf sinds 2009 in Uitwellingerga en kijkt ze uit op de mogelijke boorlocatie. ,,Toen ik mijn huis kocht was er geen sprake van gasboringen. Had ik dat toen geweten dan was ik hier zeker niet komen wonen. De huizen hier hebben door het vele water toch al last van een dalende bodem. Met gasboringen wordt dat er niet beter op."
Ze hoopt dat er in ieder geval vooraf een nulmeting bij de woningen wordt verricht voor een goed beeld van eventuele schade. Ook vindt ze een omgekeerde bewijslast een noodzaak, waarbij het gaswinbedrijf moet bewijzen dat schade niet door zijn booractiviteit is ontstaan. Maar dat zit er met de verleende vergunningen niet in.
Van der Werf gelooft niet dat haar protest veel uitmaakt. ,,Vermilion zal wel gewoon doorgaan, de vergunning is al gegeven. Wordt die ingetrokken dan zal Economische Zaken wel een grote claim van ze krijgen. Maar ik wilde in ieder geval nog mijn stem laten horen."
De demonstratie eindigde met een optocht naar de locatie waar Vermilion gas wil winnen, een veld tussen Oppenhuizen en Uitwellingerga in. Daar werd een groot rood kruis geplaatst als symbool dat het afgelopen moet zijn met boren.
Hoewel er Statenbreed verzet is tegen nieuwe gaswinning, ontbraken op de demonstratie het CDA, de ChristenUnie en de VVD. Volgens Johan Tjalsma, voorzitter van de CDA- Statenfractie, betekent dat niet dat ze tegen de actie zijn. ,,De actie Laat Fryslân niet zakken klopt wel, maar het kwam ons niet uit met de planning. We hebben allemaal gezinnen wat verplichtingen met zich meebrengt bij sportverenigingen en dergelijke."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties