De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiomaandag, 30 mei 2016

Druk op opvang na toename van aantal daklozen
Leeuwarden - De stijging van het aantal daklozen in Fryslân zorgt ervoor dat de nachtopvang van Zienn in Leeuwarden altijd te vol is. De nachtopvang is berekend op tussen de twintig tot dertig mensen en de dertig tot veertig mensen per nacht, maar er zijn bijna altijd meer, stelt Alice Vellinga, bestuurder van Zienn.
,,Sinds de opening in 2015 draaien we eigenlijk altijd met winterbezetting, want dan hebben we extra slaapplaatsen. Dat komt neer op maximaal vijftig. Het kan wel, maar het is verre van ideaal omdat je ziet dat er ook een toename is van mensen met ingewikkelde problemen en die zitten allemaal dicht op elkaar als het zo druk is."
Stijging
Het aantal dak- en thuislozen in Fryslân nam vorig jaar toe van ruim negenhonderd tot meer dan duizend volgens de Daklozenmonitor. Volgens Vellinga is er een drietal oorzaken aan te wijzen. ,,Ten eerste zijn er de naweeën van de economische crisis. De werkgelegenheid is nog niet op orde en mensen die het vroeger wel lukte om nog werk te vinden, slagen daar nu niet altijd in."
Daarnaast is er een toename van het aantal 'verwarde mensen’, zegt Vellinga. ,,Dat zijn mensen die vroeger in een instelling zaten of intensieve hulp kregen maar op dit moment niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben en daardoor in de problemen komen. En dan is er een toename van het aantal jongeren dat dakloos is geworden. En eigenlijk wil ik geen jongeren in de nachtopvang. Niet omdat ik ze niet op wil vangen, maar dat moet je als maatschappij niet willen. Dat jongeren op straat komen te staan."
Om de druk op de nachtopvang te verkleinen, is er extra personeel aangenomen in het afgelopen jaar. Ook zijn er verschillende projecten gestart waaraan Zienn meedoet, zoals Onderwijs op Maat voor dakloze jongeren. Want, zo meent Vellinga, de oplossing zit niet in meer bedden voor de nachtopvang. ,,We moeten er met zijn allen hard aan werken dat mensen niet in deze positie terecht komen. En geloof me, iedereen kan dak- of thuisloos raken. Dat wordt nogal eens onderschat. Waar behoefte aan is, is goedkope woonruimte, mensen moeten niet te snel uit huis worden gezet en de begeleiding van mensen die het moeilijk hebben, moet intensiever."
Lange adem
Op deze manier hoopt Vellinga dat er minder mensen dakloos raken. Maar het is wel een kwestie van de lange adem. Goedkope woonruimte is schaars en geld voor intensievere hulp ligt niet voor het oprapen. ,,De gemeente neemt echter wel veel initiatieven en we hebben twee interventiewerkers kunnen aannemen die mensen naar hulp toe begeleiden."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties