De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiomaandag, 30 mei 2016

Actieweek Hartveilig: 200 vrijwilligers erbij
Leeuwarden - Verschillende verhalen, veel aandacht en tweehonderd extra burgerhulpverleners: dat is de eerste oogst van de actieweek 'Klopjend hert foar Fryslân’ die de Stichting Fryslân Hartveilig vorige week hield. ,,En er komen er nog meer bij", verwacht Erwin Duursma, voorzitter van de Stichting Fryslân Hartveilig.
De actieweek werd ondersteund door het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân. Dat zorgde voor veel aandacht en juist dat was belangrijk, denkt Duursma. ,,Het thema is echt onder de aandacht van Friese burgers gekomen. Dat is de grootste winst."
Bij de stichting hebben zich na deze week zo’n tweehonderd vrijwilligers gemeld die burgerhulpverlener willen worden en die al een cursus reanimeren hebben gevolgd. Deze burgerhulpverleners krijgen per sms of via een app bericht van HartslagNu als iemand in hun omgeving gereanimeerd moet worden.
Nu telt Fryslân zo’n zesduizend burgerhulpverleners, maar de Stichting Fryslân Hartveilig wil dat aantal in 2018 hebben opgeschroefd naar tienduizend. Tweehonderd extra vrijwilligers erbij is daarom wel mooi, maar niet voldoende, beseft Duursma. Zijn stichting bezint zich op verdere acties. ,,We willen dit thema ook de komende jaren onder de aandacht blijven brengen. Wellicht komt er daarom volgend jaar weer een campagneweek. Daar denken we nog over na."
Naast de nieuwe burgerhulpverleners, lijkt het erop dat ook meer mensen zich hebben gemeld voor een cursus reanimeren. Precieze cijfers daarover heeft Duursma nog niet. ,,Maar een organisatie in Goutum had deze week veertien aanmeldingen gekregen, terwijl ze er doorgaans niet meer dan zes per week krijgen. Dat zegt wel wat."
Verschillende zorgorganisaties - waaronder ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten - hebben hun personeel per mail opgeroepen om zich, waar mogelijk, te registreren als burgerhulpverlener. Ook hebben zich zes mensen gemeld die als ambassadeurs de activiteiten van de Stichting en het nut van reanimeren willen promoten in hun eigen regio’s.
Door al die activiteiten kan het aantal nieuwe burgerhulpverleners dus nog oplopen de komende tijd, aldus Duursma. ,,En dat zou mooi zijn. Want dit gaat niet om cijfers, maar om het redden van mensenlevens. Het gaat om je buurman of je tante die er zonder reanimatie misschien niet meer zou zijn. Daarom rollen we al deze sneeuwballetjes uit."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties