De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiozaterdag, 28 mei 2016

'Smallingerland gaat op stoel rechter zitten’
Drachten - Merkwaardig en misplaatst. Zo noemt rechtsfilosoof Bart Labuschagne het besluit van de gemeente Smallingerland om een jaar lang geen inkopen te doen bij A.Th. de Boer.
De eigenaar van de agrarische groothandel in Drachten werd vorige maand door de kantonrechter in Leeuwarden veroordeeld tot een boete van achthonderd euro. Vorig jaar had de eigenaar namelijk een student een stageplaats geweigerd, nadat die in een sollicitatieprocedure al geschikt was bevonden voor de functie. Als reden gaf de werkgever aan dat de stagiair op diens Facebookpagina openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt. Dat kan hij niet rijmen met zijn geloofsovertuiging.
Labuschagne, docent rechtsfilosofie aan Universiteit Leiden, vindt dat de gemeente daar niet nog een straf bij moet doen. ,,De rechter heeft recht gesproken en daarmee is de kous af. Iemand moet na het voldoen van de strafmaat weer met een schone lei in de maatschappij kunnen beginnen. Dat is het idee van straffen in de rechtstaat."
In een schriftelijke reactie zei het college van Smallingerland dat 'het met de veroordeling voor het gemeentebestuur nog niet klaar was’. De gemeenteraad, onderdeel van het gemeentebestuur, is in dit besluit overigens niet gekend. ,,Merkwaardig: een wetsovertreder kan niet twee keer voor dezelfde zaak bestraft worden", reageert Labuschagne. ,,Het is ook misbruik van macht, vind ik. De gemeente gaat op de stoel van de rechter zitten. De extra maatregel is misplaatst. Een overheid komt staatsrechtelijk in de problemen als ze zo handelt."
Ook oppositiepartij CDA is verbaasd. Fractievoorzitter Jan Groen: ,,De kwestie roept vragen op. Gaan we hier niet voor eigen rechter spelen? Verder zit ik met de proportionaliteit. De kantonrechter heeft genoegzaam besloten tot een boete van achthonderd euro. Hier gaat het om een order van 30.000 euro. Dan heb je het over een brutomarge van 10.000 euro. Daar gaan we even dik overheen." De orders van Smallingerland bij A.Th. de Boer bedragen per jaar 30.000 tot 50.000 euro.
Veel meer hierover in het Friesch Dagblad van 28 mei 2016

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Dikke uitglijder gemeente Smallingerland... Ken uw plaats bestuurders!

Bert Baron, Drachten - donderdag, 2 juni 2016


regio
Familieberichten
Advertenties