De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Hoofdartikelvrijdag, 27 mei 2016

F-35 heeft last van tegenwind
Het nieuwe vliegtuig van de Nederlandse Luchtmacht, de F-35 of JSF, heeft last van tegenwind. Het 'best denkbare toestel´ kwam een uur te laat aan op luchtmachtbasis Leeuwarden: het moest tegen de wind in vliegen. Het zal niet verbazen als dit feit dankbaar zal worden gebruikt in harde grappen en als spot.
De landing van de eerste F-35´s is het voorlopige einde van een jarenlange strijd tussen voor- en tegenstanders. De luchtmacht heeft die strijd gewonnen. Onze jongens in de lucht vliegen het liefst met Amerikaans spul en met Amerikaanse collega´s. Beide hebben een wereldwijde reputatie. Aanbieders van andere vliegtuigen hebben nauwelijks een serieuze kans gehad. Defensie heeft alles in de strijd geworpen om de F-35 te kopen als opvolger van de F-16. Een van de trucs is het claimen van de waarheid. Tijdens een van de vele overleggen in de Kamer over de opvolging van de F-16, kwam toenmalig commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm met opgezette borst het gebouw van de Tweede Kamer in: wij weten wat goed is voor Nederland. Als wij zeggen dat de F-35 het moet worden, dan is dat zo. Een zindelijke discussie over voors en tegens kon niet worden gevoerd. Defensie claimt het alleenrecht op de kennis die nodig is om een keuze te kunnen maken.
De tegenwind van deze week zal niet de laatste zijn. Delen van de uiterst gecompliceerde software van het toestel zijn niet op orde. Israël, ook afnemer van het toestel, heeft al besloten om een eigen systeem in te bouwen. Dan is er de veelgeprezen onzichtbaarheid van het toestel. De F-35 zou niet kunnen worden opgemerkt door radarsystemen. Die eigenschap werd verkocht als een geweldig pluspunt. Maar die onzichtbaarheid is betrekkelijk. De F-35 is vooral bedoeld om bombardementen uit te voeren. De munitie daarvoor komt onder het vliegtuig te hangen en is zichtbaar voor radarsystemen.
Dan zijn er de te verwachten problemen met onderhoud en beschikbaarheid van personeel. Juist deze week zijn grote zorgen uitgesproken over de inzetbaarheid van technici. De huidige vloot van F-16´s kan feitelijk niet goed worden onderhouden wegens structurele tekorten aan bekwaam personeel. Deze toestellen moeten nog jaren mee, maar de inzetbaarheid staat zwaar onder druk wegens tekort aan mensen en aan kennis. Bovenop het werk voor de F-16´s komt straks het werk aan de F-35.
Het ministerie van Defensie is niet goed georganiseerd. De Rekenkamer kwam daarover met een snoeihard oordeel: de minister is niet in staat de veiligheid van ons land te garanderen. In dat licht is het pijnlijk om te zien hoe het ministerie ronkend-propagandistisch is over de F-35: die zorgt voor 'onze veiligheid´ en zelfs voor 'onze vrijheid´.
Er is ook tegenwind te verwachten op het punt van kosten. Het hele project is al veel duurder uitgevallen dan voorzien en niets wijst erop dat dit patroon zich niet voortzet.
De keuze voor de peperdure F-35 is ook militair-strategisch dubieus, al zal Defensie dat natuurlijk ontkennen. De opkomst van drones en andere strijdmethoden gaat snel. Nog voordat alle F-35´s zijn geleverd, zal blijken dat ze alleen nog passen in verouderde methoden van oorlog voeren. Met dank aan Defensie.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties