De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Regiodonderdag, 26 mei 2016

Jan Dirk (12) uit Wolvega leest foutloos voor REGIO3
Wolvega - Compleet foutloos, zo oordeelde de jury van de Nationale Voorleeswedstrijd gistermiddag over het optreden van Jan Dirk Pesman (12) uit Wolvega. Jan Dirk was volgens de jury dan ook de zeer terechte winnaar van deze jaarlijkse voorleeswedstrijd voor leerlingen van de groepen zeven en acht van de basisschool.
Een paar uur later kon de winnaar het zelf nog amper bevatten. ,,Ik was best zenuwachtig toen ik aan de beurt was. Ik moest als tweede van de twaalf finalisten. Dat was best snel. Maar het ging goed. En toen was ik er ook meteen van af", vertelt hij.
Jan Dirk las een stuk voor uit Het leven van een loser van Jeff Kinney. ,,Dat is een van mijn lievelingsschrijvers. Ik heb de afgelopen weken iedere avond voor het slapen gaan een stuk uit het boek gelezen. Daardoor was ik goed voorbereid."
In het boek houdt de ik-figuur een dagboek bij. Jan Dirk probeerde zich zo goed mogelijk in die ik-figuur in te leven. ,,Hoe beter dat lukt, hoe meer aandacht je krijgt van de luisteraars. Ik merkte aan de mensen in de zaal dat het goed ging. Dat geeft echt een kick. Als de mensen goed luisteren heb je je doel bereikt."
Alle finalisten moesten ook een stuk voorlezen uit het boek Boy van Roald Dahl. Dat werd hen pas kort voor de finale verteld. ,,Dat gedeelte konden we dus niet voorbereiden. Dan moet je goed kunnen improviseren."
De jury lette op verschillende dingen, vertelt Jan Dirk. ,,Er werd gelet op inlevingsvermogen, articulatie en dynamiek. Het moest eigenlijk gewoon goed zijn."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 26 mei

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties