De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodonderdag, 26 mei 2016

Otteropvang klaar voor opvang van eerste dieren REGIO4
Munnekeburen - ,,Er zit schrikdraad op. En de omheining gaat een meter diep de grond in en buigt nog een halve meter af naar de zijkant", zegt Auke Kuiper (53). Hij toont een van de twee verblijven waar voortaan otters opgevangen kunnen worden. ,,Anders kruipen ze eruit."
Otteropvang Rietnymf in Munnekeburen is gisteravond geopend. Feitelijk kunnen er sinds begin dit jaar al otters opgevangen worden, maar daar is het nog niet van gekomen. ,,Laatst werden we nog gebeld vanuit Zeeland. Ik vroeg: weet u zeker dat het om een otter gaat? Ja, dat wist hij zeker. Bleek het een zeehond te zijn", vertelt Kuiper.
Eenmaal heeft Kuiper tot nu toe een otter binnengekregen. Het dier was aangereden in de buurt van Ossenzijl. De marterachtige was er zo slecht aan toe dat ze het dier hebben moeten laten inslapen. Dat de opvang van otters nodig is sinds de herintroductie van het dier in Nederland in 2002 staat niettemin buiten kijf. Op dit moment leven er zo’n 160 exemplaren in Nederland, terwijl er vorig jaar veertig zijn gesneuveld, bijna allemaal in het verkeer. ,,Een gewonde otter verstopt zich en is bijna niet te vinden."
In een ver verleden werden otters opgevangen bij Leeuwarden, waar tegenwoordig dierenpark Aqua Zoo zit. Later ving Tjibbe de Jong otters op in Oudega (Sm.), maar dat bleek als particulier eigenlijk niet te doen. Via Addy de Jongh, voorvechter van de herintroductie van de otter in Nederland, werd Kuiper enthousiast gemaakt om de otteropvang in Munnekeburen voort te zetten, bij het educatieve bezoekerscentrum Life & Nature dat hij al runt met zijn vrouw Ingrid Jansen. De otteropvang is onder meer mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie, de gemeente, de Rabobank, de Lions Club en het Oranjefonds. Daarnaast heeft Kuiper een ottertrekker, een jeep vol educatiemateriaal, voor informatieve doeleinden. Hij heeft voor zoektochten een snelle rubberboot klaar liggen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 26 mei

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties