De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Hoofdartikeldonderdag, 26 mei 2016

2605 hoofdartikel - Het nieuws houdt niet op in de zomer
In de Tweede Kamer is een beetje een ongemakkelijke discussie ontstaan. Die gaat over het besluit van de publieke omroep om nu al de zomerstop te laten gelden voor het programma Pauw, laat op de avond. Het populaire programma De wereld draait door (DWDD) stopt ook. De makers van Pauw wilden doorgaan met het programma tot vlak voor het Europese Kampioenschap, maar de publieke omroep heeft anders beslist. Leden van het kabinet en leden van de Tweede Kamer vinden daar iets van. Het begon met minister Plasterk. Die twitterde zijn verbazing over de zomerstop. 'Actualiteit en debat zijn een paar maanden geen kerntaak meer van de publieke omroep. Dat is toch gek’, aldus de minister. Collega Sander Dekker, de staatssecretaris voor mediazaken, ziet het anders. Hij vindt dat er genoeg nieuws- en actualiteiten overblijven: Nieuwsuur en Brandpunt, bijvoorbeeld. En, voegt Dekker eraan toe: 'Veel kijkers zijn ook benieuwd naar het EK-voetbal en naar de Olympische Spelen.’
Kamerleden vinden het gek dat er twee geluiden komen uit het kabinet: Plasterk en Dekker. Maar ze vinden het lastig om het er over te hebben: de Kamer gaat niet over de programmering van de publieke omroep.
Een niet zo spannende discussie, dus? Toch wel. Dat Pauw en DWDD gedurende de zomermaanden stoppen is niet bijzonder, al had Pauw nog best een aantal weken kunnen doorgaan. Het nieuws stopt toch niet per eind mei? Het bijzondere is dat de publieke omroep niet zoals in voorgaande jaren het stoppen van Pauw compenseert met een ander praat- en discussieprogramma. Jinek, bijvoorbeeld, of Knevel en Van den Brink. De publieke omroep vult de vrijgekomen zendtijd met sportnieuws. Zo worden actualiteiten, achtergronden, debat ingewisseld voor voetbal en voor de Olympische Spelen. Deze keuze van de publieke omroep wordt door veel mensen op prijs gesteld: sport doet het goed, maar er zijn ook veel mensen die nu al vinden dat sport wel heel erg veel zendtijd krijgt. Het gebeurt regelmatig dat het op twee van de drie televisiezenders van de publieke omroep vlak na elkaar over sport gaat.
Sport is overigens niet alleen op televisie, maar ook op de radio een belangrijk onderwerp. In nieuwsuitzendingen behoort het melden en niet zelden bespreken van de uitslag van 'belangrijke’ voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland tot de vaste onderdelen van het zogeheten format van de nieuwszender.
Een verweer tegen het zomerstop-beleid is dat de publieke omroep altijd voorrang zal geven aan grote gebeurtenissen zoals de ramp met de MH17. Maar daar gaat het niet om. Aan de orde is het voortijdig stopzetten van een programma dat van belang wordt geacht voor het publieke debat.
Het fenomeen van de zomerstop is overigens op zichzelf al merkwaardig; alsof het nieuws op vakantie gaat. En alsof het reces van de Tweede Kamer betekent dat er geen nieuws meer is om te bediscussiëren of te becommentariëren.
Het ergste is evenwel de houding van Dekker: ach, mensen vinden sport toch ook leuk? Alsof de actualiteiten van, en de achtergronden en de analyses over echt belangrijke onderwerpen tegen sport kunnen worden uitgespeeld. Of zijn voor Dekker informatieve programma’s eigenlijk ook vooral amusementsprogramma’s?

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties