De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Hoofdartikeldinsdag, 24 mei 2016

Kan EU herhaling migratiecrisis aan?
Het mag een wonder heten als de vluchtelingendeal die de EU met Turkije heeft gesloten ook echt wordt uitgevoerd. Het ene na het andere obstakel wordt opgeworpen. Het rechts-populisme in Europa spint er garen bij, zoals nu in Oostenrijk waar het niet veel scheelde of de uiterst-rechtse Norbert Hofer was president geworden.
Om de migratiecrisis aan te pakken, wil Brussel samenwerken met Turkije omdat vanuit dat land veel vluchtelingen naar de EU willen reizen. Afgesproken is dat Turkije haar grenzen beter moet bewaken. In ruil daarvoor ontvangt het land extra financiële steun en zijn afspraken gemaakt over afschaffing van de visumplicht. Ook eist Brussel dat Turkije de terrorismewetgeving versoepelt die door president Erdogan zou worden gebruikt om critici achter slot en grendel te doen verdwijnen.
Met de uitvoering van de afspraken wil het maar niet vlotten. De kans dat de onwillige Erdogan de terreurwet gaat hervormen, is aanmerkelijk kleiner geworden nadat dit weekeinde premier Binali Yildirim is aangetreden. Anders dan zijn voorganger Davutoglu geldt Yildirim als een ware slippendrager van de sterke man van Turkije.
De vluchtelingendeal staat ook op de helling nadat een Griekse rechter eind vorige week bepaalde dat een Syrische vluchteling niet mag worden teruggestuurd naar Turkije, omdat dat een ,,onveilig land" is. Afgesproken was dat de EU illegale vluchtelingen na hun oversteek terugstuurt naar Turkije en de EU in ruil legale Syrische vluchtelingen rechtstreeks naar Europa vliegt. Overigens komt Europa haar deel van de afspraak nauwelijks na. Europese landen hebben de beloofde douaniers niet geleverd aan Frontex - het EU-agentschap dat de buitengrenzen bewaakt - waardoor er een grote achterstand is in de registratie van vluchtelingen die in Griekenland aankomen. Zij worden dan ook nog maar mondjesmaat teruggestuurd.
De vluchtelingendeal hangt verder aan een zijden draadje doordat Turkije volgens het Europees Parlement niet voldoet aan de voorwaarden om het visumvrije reizen mogelijk te maken. Komt er geen visumvrij reizen, dan is het hele vluchtelingenakkoord volgens de Turkse regering van de baan. Die deal kwam gisteren nog meer op losse schroeven te staan door de eis van Erdogan dat de EU onvoorwaardelijk meer dan 500.000 asielzoekers van Turkije overneemt.
Mocht de vluchtelingendeal daadwerkelijk afketsen, dan kan dat grote politieke gevolgen in Europa hebben. Een herhaling van vorig jaar van de chaotische instroom van ruim een miljoen asielzoekers doorstaat de EU niet zonder kleerscheuren. Het zal de wrijvingen binnen de EU verder doen toenemen en het geeft rechts-populistische partijen nog meer de wind in de rug. Door de vluchtelingencrisis zijn Polen en Hongarije al in nationalistischer vaarwater terecht gekomen en in Oostenrijk zet het rechts-populisme de gevestigde partijen in de schaduw, zo bleek dit weekeinde. Ook in andere EU-lidstaten groeit de aversie tegen Europa en migranten.
Wie de Europese samenwerking een warm hart toe draagt, mag hopen dat de vluchtelingencrisis wordt bezworen. Hoe vervelend het ook is dat Europa daarvoor gedwongen zaken moet doen met een steeds dictatorialer Turkije.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties