De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiodonderdag, 19 mei 2016

Een jaar in het LAKS en dan ook nog examen doen
Sneek - Samen met zes anderen vormt Jelmer Hoogland het bestuur van het LAKS. De scholierenvakbond staat vooral bekend om de examenklachtenlijn. Zodra een examen afgelopen is, grijpen scholieren naar de telefoon om hun beklag te doen. De vragen zijn te moeilijk, het examen te lang, een vogel fladderde door de gymzaal, van alles komt voorbij.
,,Maar ook de rest van het jaar ben je bezig om scholieren te vertegenwoordigen op beleidsniveau en met het onderhouden van contacten in de media en politiek", zegt Jelmer. Een jaar geleden werd hij gekozen als bestuurslid, na een uitgebreide selectieprocedure. Op zijn school, csg Bogerman in Sneek, was hij al langer bezig met inspraak, als lid van de feestcommissie en de medezeggenschapsraad.
Elk bestuurslid heeft zijn eigen portefeuille. ,,In mijn geval loopbaanoriŽntatie en de LAKS Monitor, het tevredenheidsonderzoek. We proberen zo veel mogelijk successen te boeken voor een grote groep scholieren." Hij noemt een aantal voorbeelden. ,,De spellingscontrole voor dyslectici op het examen Nederlands is met een jaar uitgesteld. Dat hebben we afgedwongen met een petitie. We hebben ook een amendement in de politiek erdoorheen gekregen, waardoor leerlingen meer inspraak krijgen, via scholierenraden."
Compenseren
Het combineren van het LAKS-werk met het voorbereiden van zijn eigen eindexamen viel hem soms zwaar. ,,Vlak voor de examens was ik nog bezig met het LAKS. Daardoor miste ik soms lessen en heb ik minder examentraining gevolgd. Dat moest ik compenseren met zelfstudie." Jelmer gaat met goede cijfers de examens in. In de vreemde talen blinkt hij uit, maar wiskunde is niet zijn sterkste punt.
Ook het bijhouden van een sociaal leven viel niet mee. ,,Sommige bestuursleden zetten hun vrienden voor een jaar aan de kant. Ik heb geprobeerd om dat niet te doen, omdat ik ze daar te waardevol voor vind", zegt Jelmer. ,,Dus wel af en toe naar feestjes en activiteiten die er echt toe doen. Wel had ik minder tijd over voor mezelf."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 19 mei

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties