De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 13 mei 2016

100 procent afval scheiden in 100 dagen
Drachten - Deelnemers die sinds 1 april meedoen aan het project 100-100-100, produceerden in de eerste weken 1,86 kilo restafval terwijl de gemiddelde Nederlander 10,7 kilo restafval per week produceert. Dat meldt Smallingerland, de eerste Friese gemeente die meedoet aan de uitdaging. De bedoeling is dat per project honderd mensen honderd dagen 100 procent van hun afval scheiden. In Smallingerland doen zelfs 142 huishoudens mee aan het landelijke initiatief.
Het project is een idee van ROVA. Het bedrijf heeft vooral vestigingen in Midden- en Oost-Nederland en startte in 2015 met het project. Sindsdien hebben verschillende afvalverwerkers en gemeenten het plan overgenomen: inmiddels zijn er 87 gemeenten waar het project loopt of heeft gelopen. ROVA bereikte met afgeronde projecten dat er nog maar 1,3 kilo restafval per persoon per week werd geproduceerd. Agnes Bouwman van ROVA legt uit dat het begon als experiment. ,,Het is een heel concrete vraag aan burgers. Ze kunnen elkaar helpen en tips geven op het forum. Het zorgt ervoor dat we erachter komen wat er nodig is om burgers nog meer te stimuleren. Zo weten we dat chipszakken heel lastig zijn: ze moeten wel bij het restafval, omdat ze gemaakt zijn van verschillende materialen die je niet kunt scheiden en daardoor niet recyclen. Met deze info gaan we naar Lays en vragen om verbetering."
Vieze pizzadoos
Diezelfde chipszakken komt Henny Veenstra (45) uit Drachten ook tegen. Zij is een van de deelnemers en denkt met man Bart (45) en kinderen Berber (14) en Jelle (12) al jaren om het scheiden. ,,Chipszakken zijn lastig ja, maar ook paracetamolstrips: je kunt het plastic niet scheiden van het aluminium. Laatst maakte ik me erg druk om een pizzadoos. Die was zo vies, dat hij helemaal bij het restafval moest: vies papier mag niet in de papierbak. Ik heb geprobeerd het schoon te maken, maar er was geen helpen meer aan. Ik denk dan: doe gewoon een papiertje tussen de pizza en de doos." Nu ze meedoet, merkt ze dat ze nog beter scheidt. ,,Als ik alles verdeeld heb over de plastic/blik/pak-bak, papierbak en gft-bak, blijft er per dag zo’n tien tot vijftien gram restafval over. Ik heb sinds 1 april de kliko nog niet bij de weg gehad en hij zit nu voor 40 procent vol."
,,HVC is de afvalverwerker van Smallingerland. Die vroeg ons en 29 andere gemeenten hier aan mee te doen. Het leek ons een goed plan en binnen een week na onze oproep waren er al honderd aanmeldingen", vertelt Evelien Oosterbaan van de gemeente. ,,In ons restafval zit nog zo vaak afval wat gerecycled had kunnen worden: gemiddeld hoort 27 procent in de kliko thuis." Oosterbaan hoopt dat er met dit project meer bewustwording ontstaat. ,,De overheid wil dat we in 2020 nog honderd kilo afval per persoon per jaar produceren en in 2025 nog maar 25. Dus we hopen dat de deelnemers het 100 procent scheiden na de einddatum van 9 juli gewoon doorzetten en vertellen dat het helemaal niet zo moeilijk is."
Verbetering
Veenstra denkt dat Smallingerland die honderd kilo wel gaat halen. ,,Ik merk dat er nog steeds ruimte is voor verbetering. Zo kwam ik er vorige week achter dat mijn kinderen van alles in hun prullenbak gooien en dat ook gewoon in de grijze container doen. Kon ik bijna op de kop in de container om de snoeppapiertjes er uit te vissen. Ze willen niet voor elk klein dingetje naar beneden lopen, dus hebben we afgesproken om iets te knutselen waardoor ze ook boven kunnen scheiden. We wegen het afval elke dag en krijgen aan het eind van de week een grafiek met hoeveelheden en het verloop. En dat drukt je met de neus op de feiten: dat is de meerwaarde van deze challenge."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties