De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Hoofdartikeldonderdag, 12 mei 2016

Kaarten lijken geschud in Turkije-kwestie
Het was al spannend, de rol van Turkije in de Europese 'oplossing’ van de migrantenstroom, maar het wordt nog veel spannender. Het Europese Parlement spreekt met de Europese Commissie over de afspraken die zijn gemaakt met Turkije, met name over het afschaffen van de visumplicht voor Turken en over de manier waarop de Turkse leider Erdogan zijn beloftes aan Europa over het terugnemen van bootvluchtelingen uit Griekenland vervult.
Europa maakte onder meer de afspraak dat Turkije de grenzen dicht houdt voor vluchtelingen, in ruil voor zes miljard euro. Ook zouden de besprekingen over nauwere betrekkingen met Europa moeten worden geďntensiveerd - die liggen al jaren stil. De huidige visumplicht zou versneld worden afgebouwd.
De onderhandelingen met Turkije over al deze dingen hebben met name de Duitse bondskanselier Merkel geen goed gedaan. Er kwam veel kritiek op de manier waarop Merkel bij wijze van spreken bij Erdogan op de schoot kroop om een regeling te treffen voor het stoppen van de vluchtelingenstroom. Europa plaatste zich met de deal in een afhankelijke positie.
Maar er lijkt iets veranderd. Onder meer de christendemocratische fractie in het Europarlement houdt er openlijk rekening mee dat Erdogan zich niet aan de afspraken gaat houden. Er moet dus, vindt deze fractie, een alternatief plan komen. Bijvoorbeeld het op slot zetten van routes via Griekenland. Dan zou niet Erdogan, maar Griekenland de zes miljard vluchtelingeneuro’s krijgen.
Europarlementariërs zijn ook kritisch over de versnelde afschaffing van de visumplicht. Een van de voorwaarden daarvoor is het aanpassen van de anti-terreurwetten in Turkije. Die maken het mogelijk dat kritische journalisten, politieke activisten of andere kritische burgers in Turkije worden opgepakt als waren het terroristen.
Als Erdogan die wetten niet aanpast, kan er geen sprake zijn van versnelde afschaffing van de visumplicht, vindt het parlement. Erdogan heeft herhaaldelijk gezegd dat hij er niet aan denkt zijn anti-terreurwetten aan te passen. Sterker, hij zegt dat Europese landen nog steeds toevluchtsoord zijn voor terreurgroepen. Wordt het daarom geen tijd dat die landen hun anti-terreurwetten aanpassen, in plaats van dat ze Erdogan dwingen de Turkse wetten aan te passen?
Intussen groeit in Europese landen de weerzin tegen het buitenlands beleid van Erdogan. Bijna wekelijks komen er berichten waaruit blijkt dat Erdogan een lange arm heeft, die reikt tot in de huizen van Turken in Europese landen. Turkse Nederlanders melden kritische geluiden van Turken in Nederland. Wie zich negatief uitlaat over Turkije en/of Erdogan, gaat dat merken. Zoals het PvdA-Kamerlid Keklik Yücel. Die steunt de Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar en is kritisch over het beleid van Erdogan. Haar gedrag heeft geleid tot concrete bedreigingen. Ze wordt nu beveiligd.
Erdogan zal niet wijken voor de druk van het Europarlement zijn anti-terreurwetten aan te passen. En de Europese Commissie zal niet veel voelen voor Griekenland als alternatief voor Turkije in het vluchtelingenprobleem. De kritische houding in het Europarlement is sympathiek, maar de kaarten lijken geschud.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties