De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Economiedonderdag, 12 mei 2016

Minister Blok steekt door heel Nederland de loftrompet over Garyp
Garyp - Anderhalf jaar geleden bracht een proefproject van de supermarkt Spar de minister naar Garyp. Naast boodschappen kunnen Garypster namelijk ook voor zaken als schoenreparaties en maaltijdservices bij de winkel terecht.
Dit keer was de opening van een tot zeven rijtjeshuizen verbouwde woonboerderij aanleiding Den Haag te verlaten. In een half jaar tijd had bouwbedrijf de Timmermanstjoender van plaatsgenoot Johan Timmermans de al lang te koop staande boerderij een herbestemming gegeven. Een inspirerend voorbeeld dat de minister in den lande zal noemen om mensen te overtuigen dat niet alleen in steden winstgevend is te bouwen, beloofde hij gistermiddag.
Het is niet voor het eerst dat Blok landelijk de loftrompet steekt over projecten van Timmermans. Bij zijn vorige bezoek in november 2015 bezocht Blok naast de Spar tevens een tot zorgcentrum verbouwde melkfabriek, dat ook uit de koker van de Timmermantsjoender kwam. Het toont volgens Blok aan dat de Friese ondernemer zich niet snel uit het veld laat slaan door de vele wettelijke regels waar je vaak met dergelijke projecten op stuit. Dat hij ook bij dit project van die regels last had, stak Timmermans bij de feestelijke opening van de verbouwde boerderij niet onder stoelen of banken.
Zo snel als de gemeente Tytsjerksteradiel groen licht gaf voor het project, zo weerbarstig was de provincie. ,,Die wil graag dat er starterswoningen komen en leegstaande boerderijen niet worden afgebroken maar een herbestemming krijgen. Dit project combineert beide wensen. Maar zonder dat ze me konden verzekeren of ik subsidie kon krijgen in het kader van herbestemming, stelde de provincie dat ik eerst voor 18.000 euro een bouwhistorisch onderzoek moest laten verrichten. Dat is veel geld waarvan je dan maar moet afwachten of het geen weggegooid geld wordt. Negen van de tien ondernemers zouden na zo’n gesprek met de provincie het bijltje erbij hebben neergegooid", vertelde Timmermans na afloop van de rondleiding door de woningen.
Gedeputeerde Johannes Kramer begreep de klacht van Timmermans. Hij wilde het ook in de Provinciale Staten aan de orde stellen, maar kon niet al te veel beloven. ,,It giet wol om mienskipsjild. Do kinst as oerheid net sa mar subsydzje oan in ûndernimmer jaan. Mar it soe soms wol soepeler kinne. Sa hie de provinsje dat ûndersyk yn ‘t foar finansiere kinne en by grien ljocht dat fan de ûndernimmer werom frege kinne."
Ook de banken lagen dwars. Die wilden geen geld uitlenen voor het project. Timmermans moest daarom eerst kopers vinden voor de drie starterswoningen à honderdduizend euro en de vier grotere woningen voor 150.000 à 200.000 euro. Dat maakt het aanpakken van dergelijke projecten niet gemakkelijk, stelt Timmermans.
Tegelijk slaagde hij er in zeven betaalbare woningen in het dorp te creëren terwijl aan de overkant van de boerderij nog kavels liggen die de gemeente niet kwijt weet te raken. En dat geeft toch ook wel voldoening, erkent hij. En dat Blok de moeite nam weer naar Fryslân af te reizen stemt hem ook tevreden. ,,Dat hij er weer is, zorgt er misschien voor dat ik bij een volgend project bij provincie of gemeente eerder een voet tussen de deur krijg."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties