De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Hoofdartikeldinsdag, 10 mei 2016

'Brexit’ is te serieus voor bangmakerij
Hoe geloofwaardig is David Cameron nog? De Britse premier waarschuwt dat de kans op oorlog in Europa groter wordt bij een Brits vertrek uit de Europese Unie. Volgende maand gaan de Britten naar de stembus om in een referendum te beslissen over het EU-lidmaatschap. In de aanloop naar de volksraadpleging schetst Londen allerlei doemscenario’s om de Britten over te halen om tegen een 'Brexit’ te stemmen. Britse huizenbezitters zouden stevige risico’s lopen en er dreigt een catastrofe op de arbeidsmarkt. De Londense City zou een klap krijgen. Het gevaar van terroristische aanslagen neemt toe en de strijd tegen de klimaatverandering gaat moeizamer buiten EU-verband. En de Britten zouden achterin de rij komen te staan bij het sluiten van handelsverdragen met de Verenigde Staten.
Gisteren kwam Cameron met het ultieme dreigement op de proppen: er kan oorlog uitbreken als Groot-Brittannië een toekomst buiten Europa zoekt. Hoe de premier denkt dat die oorlog zal ontstaan is een raadsel. Kwalijker is dat Cameron zijn eigen geloofwaardigheid onderuit haalt. Jarenlang heeft hij de andere regeringsleiders van de Europese Unie onder druk gezet om een uitzonderingspositie voor zijn land af te dwingen. Hij is er in geslaagd bevoegdheden terug te halen uit Brussel in ruil waarvoor hij beloofde zijn volle politieke gewicht achter de campagne voor lidmaatschap van de EU te zetten. Maar als een Brexit daadwerkelijk leidt tot allerlei economische rampspoed en zelfs tot oorlog, hoe kan hij het dan politiek verantwoorden dat hij ooit met een Brexit gedreigd heeft bij de andere EU-leiders? Met kwesties die over vrede en oorlog gaan, moet niet lichtzinnig worden omgesprongen. Als Cameron serieus meent dat een Brits vertrek uit de EU leidt tot oorlog, had hij de mogelijkheid van een Brexit nooit mogen gebruiken als een politiek breekijzer om Brussel moreel te chanteren.
Maar waarschijnlijk gelooft Cameron niet dat er echt oorlog uitbreekt. Het lijkt erop dat hij welbewust de gevaren van een Brexit schromelijk overdrijft om ervoor te zorgen dat zijn land in de EU blijft. Dit soort bangmakerij is - net als het oorlogsdreigement - niet bevorderlijk voor het vertrouwen dat de Britten in hun premier kunnen stellen.
In de hele geschiedenis rondom het referendum heeft Cameron blijk gegeven van onverantwoord politiek optreden. De Europese Unie gaat met de vluchtelingencrisis, de Griekse misčre, de strubbelingen rond de euro, de Russische expansiepolitiek in Oekraďne en de nog maar nauwelijks bedwongen economische crisis door de moeilijkste periode in haar bestaan. In plaats van dat Groot-Brittannië solidair is en helpt de crises te bezweren, heeft het gebruik gemaakt van de Europese zwakte om allerlei voordelen voor zichzelf te bedingen. Ook lijkt het Cameron weinig te interesseren dat, geďnspireerd door het Britse referendum, in steeds meer EU-landen stemmen opgaan om óók de mogelijkheid te krijgen om over het lidmaatschap van hun land te stemmen. Mocht dat daadwerkelijk gebeuren, dan is de kans op een uiteenvallen van de EU levensgroot.
Cameron zegt een hartstochtelijk voorstander van Europese samenwerking zijn, maar mocht de EU imploderen, dan heeft de Britse premier er zeker zijn steentje aan bijgedragen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties