De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiomaandag, 9 mei 2016

Fryslân heeft eerste zomerse dag erop zitten
Leeuwarden - De zomerse grens van 25 graden is zaterdag voor het eerst dit jaar in Leeuwarden overschreden. Het KNMI mat in de Friese hoofdstad 26 graden. In het oosten van de provincie werd het nog iets warmer. Het weerstation in Lippenhuizen registreerde 26,8 graden.
Gisteren lag de temperatuur iets lager en kwam Leeuwarden uit op 24,9 graden. Op sommige plaatsen in het oosten van Fryslân was het wel opnieuw een zomerse dag. Op de Waddeneilanden was het met 22 à 23 graden iets koeler.
De eerste zomerse dag valt daarmee vroeger dan in veel voorgaande jaren. Vorig jaar duurde het zelfs tot 5 juni voordat die werd geregistreerd. De vroegste zomerse dag was op 15 april 2007, toen het in Leeuwarden 27,3 graden werd.
Met 25 tot 27 graden behoorde Nederland afgelopen weekeinde tot de warmste landen van Europa. In het binnenland van Spanje werd het niet warmer dan een graad of vijftien en in het zuiden van Europa viel veel regen. De komende dagen blijft de temperatuur bij ons nog op een aangenaam niveau. Aan het einde van de week wordt het koeler.
Wind
Hoewel er een verraderlijk strenge wind stond, leidde de combinatie van zon en wind niet tot veel problemen op het water, meldden reddingsorganisaties. De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) moest bij Harlingen, Hindeloopen en op het Lauwersmeer watersporters helpen. Het ging om respectievelijk een boot met motorproblemen, een afgedreven windsurfer en een medische evacuatie. Woordvoerder Kees Brinkman spreekt van een verrassend rustige dag. ,,Maar het is nog vroeg in het seizoen, dus het was vrij rustig op het water."
Ook de brandweer greep gisteren twee keer in op het Friese water. Zowel op het Hegemer Mar als het Tsjûkemar raakte een bootje in de problemen. Bij Heeg sloeg een bootje om, maar de opvarenden konden zelf uit het water komen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties