De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikelmaandag, 9 mei 2016

De politieke stilte voor de storm is begonnen
De onderhandelingen voor de begroting verlopen goed, verzekerde premier Rutte vorige week. Maar, haastte hij zich er bij te zeggen, een feestbegroting wordt het niet. Er is niet zoveel ruimte voor 'leuke dingen’ in 2017 als dat het kabinet bij het aantreden in 2012 had gehoopt.
Voor de goede verstaander was de boodschap helder: er komt een begroting met meer ruimte dan de vorige jaren, maar nog altijd sober. Maar wel een begroting waarin beide coalitiepartijen zich kunnen vinden. Op zich een prestatie voor een toch wankel kabinet om vier begrotingen succesvol aangenomen te krijgen.
Nu, omdat het kabinet de rit (lijkt) uit te zitten, wacht ons een landerige campagne. De verkiezingen zijn pas op 15 maart 2017, maar het kabinet is nu wel zo’n beetje klaar en alle partijen lijken nu al klaar voor de verkiezingen te zijn. De lijsttrekkers zijn alvast aangewezen, en de kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s worden nu gemaakt. Nog even Prinsjesdag (20 september) en dan is de finish in zicht, ook al is die pas over zes maanden.
We moeten terug naar 2002 voor een zelfde situatie. De afgelopen vier verkiezingen waren allemaal vervroegd uitgeschreven. Kabinetten waren gevallen en binnen drie maanden kwamen er verkiezingen. In die korte tijd vonden de voorbereidingen en campagne plaats. Een korte tijd waarin alle gebeurtenissen, beslissingen en plotwendingen werden samengebald.
Dit keer is de aanloop zes maanden. Het is een periode die in Amerika silly season wordt genoemd. Hier zou je het stilte voor de storm kunnen noemen. Beleidsmatig is alles af, nieuwe dingen worden er niet bedacht en dus wordt alle moeite gespaard voor de verkiezingen.
Wat niet moet worden vergeten is dat in deze licht-nerveuze periode nog van alles kan gebeuren en dat het kleinste vonkje tot een grote brand kan leiden. In analyses van peilingen lijkt het alsof nu al bijna zeker is dat de PVV de grootste partij wordt, maar toch niet in de regering komt. De coalitie VVD, CDA, D66, GroenLinks en/of ChristenUnie wordt nu al, met het oog op de samenstelling van de Eerste Kamer, vaak genoemd als de meest waarschijnlijk coalitie.
Hoe bedrieglijk dit is, blijkt wel uit het verkiezingsjaar 2002. In de zomer van 2001 was het Paarse kabinet uitgeregeerd en op elkaar uitgekeken. VVD en PvdA dachten te strijden om het premierschap. Volgers wisten al bijna zeker dat Paars zou worden opgevolgd door een PvdA/CDA/GroenLinks-coalitie.
En toen deed Pim Fortuyn het licht aan in het kippenhok en konden alle analyses en voorspellingen de prullenbak in.
Zoiets kan nog steeds gebeuren. Bij de PvdA is Diederik Samsom nog altijd niet op het schild gehesen, niemand weet of er nog een echte uitdager voor hem komt. En de spanning van maanden wachten kan binnen een partij tot onrust leiden, de partijleiders zijn dan al wel aangewezen, maar wat gebeurt er bij een partij als de peilingen maar niet gunstig worden? Of er kan nog een externe factor meespelen: een onverwachte gebeurtenis die opeens de campagne over een heel ander onderwerp laat gaan.
Niets zo onzeker als de politiek, vooral in een maanden durende campagnetijd op weg naar al jaren geleden geplande verkiezingen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Yndied, in minske en ek de polityk gjin gjin fjirtjen dagen yn nije wike opsjen. As men allinnich al tinkt oan de formaesje fan it earste kammenet Rutte. Doe wie de meast foar de hân lizzende gearstalling fan in kammenet: PvdA. CDA en VVD.
Mar it waerd CDA/VVD mei "gedoogsteun" fan de PVV foar salang as it duorre. Dat hie net allnnich to meijtsjen mei in CDA yn ûnrêst oer de PVV, mar foaral om't de PvdA gjin kammenet woe mei CDA en VVD, om't hja binaud wie dat it yn sa'n gearstalling net genôch har stimpel op de koalsje
sette koe. Dy hâlding hie al laet ta it mislearjen
fan in formaesje fan PvdA, Grien Links, VVD en D66. Dy PvdA hâlding kin nou ek wolris in meast foar de hân lizzende koalysje mislearje litte, seker as de PvdA of tofolle wint It kabinet Den UYL II, dat der net kaem troch de arrogantie fan de PvdA of as de PvdA nei har sin tofolle forliest. Hja wol altiten mear, ek op punten, dy't se yn de ûnderhannelingen forlern hawwe. Dat hat it kabinet Balkenende IV stroffelje litten. Der is dus neat fan to sizzen. To mear om't de Earste Keamer har vetofûch net út hannen jaen sil en dat is mar goed ek.

J. Elsinga, Ermelo - maandag, 9 mei 2016


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties